Milli Eğitim Bakanı Avcı, Almanya'da

Almanya'nın Hamburg kentinde temaslarını sürdüren Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yurt dışındaki vatandaşların yaşadıkları ülkelerde örgütlenerek yasal hakların daha kolay elde edebileceği konusunda biraz ihmallerin olduğunu söyledi.

Bakan Avcı, Hamburg Başkonsolosluğunda verilen iftarda Türk sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle biraraya geldi.
İftarda konuşma yapan Bakan Avcı, Hamburg'da bugün çift dilli eğitim konusunda bir protokol imzaladığını anımsatarak, bu uygulamanın yaygınlaştırılması ve Almanya'nın bütün eyaletlerinde yürürlüğe konması durumunda Türk çocukları için güzel bir iş yapılmış olacağını ifade etti.

Bunu sadece Almanya'daki çocuklar için yararlı bir çalışma olarak görmediğini ifade eden Avcı, bu deneyimden Türkiye'de de çok yararlı sonuçlar üretilebileceğini kaydetti.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlardan haklarını talep etmeleri çağrısında bulunan Bakan Avcı, ''Gerek bugün muhataplarımızla yaptığımız görüşmede gerekse başka vesilelerle yine başta Almanya olmak üzere vatandaşlarımızın bulunduğu ülkelerin temsilcileriyle yaptığımız görüşmelerde hep şunu hissettim. Biz bulunduğumuz ülkelerde ne tür yasal haklara sahip olduğumuzu ve bunları organize bir biçimde örgütlenerek nasıl daha kolay elde edebileceğimizi maalesef biraz ihmal ediyoruz'' diye konuştu.

Bu konuda sivil toplum kuruluşlarının gayretlerini bildiğini ifade eden Avcı, sözlerine şöyle devam etti:
''Her kesimden, Türkiye'nin farklı bölgelerinden, farklı iştigal alanlarından sivil toplum kuruluşlarımız kendi açılarından elden geldiği kadar bu konuda katkıda bulunuyorlar. Ama bu yeterli değil. Hala bizim buralardaki nüfusumuzla doğru orantılı bir baskı grubu oluşturabildiğimizi söyleyebilecek durumda değiliz. Bunun için gayretlerimizi biraz daha işbirliğimizi de artırarak, daha sık sinerjiyi büyüterek, birbirimizle daha fazla hem hal olarak, tanış olarak, Yunus Emre'nin dediği gibi 'önce tanış olup sonra işi olay kılarak' bu avantajımızı daha ileri noktalara taşıyabiliriz.''
Milli Eğitim Bakanlığı olarak daha yapacak çok işin ve eksikliklerin farkında olduklarını ifade eden Bakan Avcı, yurt dışındaki temsilciliklerde boş olan eğitim ataşe ve müşavirlikler konusunda yönetmelik hazırlandığını ve başbakanlığa gönderildiğini, buradan netice çıktıktan sonra ataşeliklere ve müsteşarlıklara takviyede bulunacaklarını yineledi.
''Sizlerden gelen talepleri, sorunları bugün muhataplarımıza ilettik. Bize düşen kısmı da not aldık'' diyen Bakan Avcı, ''Ben seçim bölgemde Eskişehir'de sık sık söylüyorum. Bir takım talepler karşısında yapamayacağımız işin sözünü vermiyoruz. Bir şeyi söz vermişsek de onu yapmak için elimizden geleni yapıyoruz. Onun için yapabileceklerimiz var, yapamayacaklarımız var. Yapabileceklerimizi söz vermiş durumdayız. Onları da inşallah bir dahaki buluşmamızda yapmış olarak buluşuruz'' ifadelerini kullandı.
İftar programına katılan Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu da sivil toplum kuruluşlarını birlik olmaya ve kültürlerini koruma yönünde çağrıda bulundu.
Almanya'da tüm eyaletlerde, eyalet başbakanlarını, içişleri, ekonomi ve eğitim bakanlarını ziyaret ettiğini belirten Karslıoğlu, iş dünyasının geliştirilmesi, vatandaşların kültürel, eğitim ve dini konulardaki çalışmalarını teşvik etmek için de sivil toplum kuruluşları, cami ve cemevi temsilcileriyle de görüştüğünü kaydetti.

Hamburg Başkonsolosu Mehmet Fatih Ak ise sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden ve velilerden, çocukların Almanya'da iyi bir eğitim almaları için duyarlı olmaları yönünde beklenti içinde olduklarını belirterek, çocuklara kültürlerinden ve bu kültürün en önemli taşıyıcı unsuru Türkçeden bağlarını koparmadan gelecek kuşaklara aktarılması konusunda gayret gösterilmesini istedi.
Ak, iki dilli eğitimin Almanya'da artmasını istediklerini, Hamburg'da bu konuda mesafe alındığını vurguladı.
Yazar Yücel Feyzioğlu da çocukların kendi kültürlerinden kopmamaları için Türk dünyasındaki masalları okumalarını gerektiğini ifade ederek, Türk dünyası masallarının yüzyıllarca yıl geriye dayandığını aktardı.
Kaynak: AA