Şırnak Valiliği Dicle Nehri'ne Girmeyi Yasakladı

Şırnak Valiliği il ve ilçelerde yaşanan boğulma vakalarının önüne geçmek ve bu vakaları azaltmak amacıyla nehir, gölet, akarsu gibi kontrolsüz alanlara girmeyi yayımladığı genelge ile yasakladı.


Şırnak Valiliğinin resmi web sayfasından yayımlanan genelgede, su kaynaklarının yoğun olduğu bölgelerde yaz aylarında boğulma vakaları yaşandığı hatırlatıldı. Genelgede, şu ifadelere yer verildi:
"Boğulma vakalarının önemli bir kısmı nehir, gölet, akarsu vb. kontrolsüz alanlarda gerçekleşmektedir. Boğulma olaylarının meydana gelmemesi, can kayıpları olmaması için Valiliğimizce bir takım önlemler alınmasına gerek görülmüştür. Buna göre, yüzme bilmeyen vatandaşlarımızın serinlenmek için nehir, ırmak, gölet gibi yerlere kesinlikle girmemeleri, yüzme bilenlerin de tek başına nehir, ırmak ve göletlere girmemeleri. Tepe üssü dalış yapmamaları. Dibi bilinmeyen ve akıntının hızlı olduğu yerlerde kesinlikle sulara girilmemesi, yoğunluğu nispetten daha düşük olan, tabanı balçık çamurla kaplı baraj gölleri ve derelere yüzmek için girilmemesi, anne ve babaları çocuklarını serinletmek için nehirlere girmesine kesinlikle müsaade etmemeleri, çocukların su kenarlarında tek başlarına bırakmamaları gerekmektedir. İlimiz genelinde göletler, nehirler gibi yerlerin tehlikeli kısımlarına girmek, belli bir mesafeden fazla yaklaşmak suretiyle gezmek zaman zaman üzücü hadiselerin yaşanmasına neden olduğundan yasaklanmıştır. Belirtilen hususlara aykırı hareket eden kişi veya kişilere öncelikle 5440 sayılı İl İdare Kanunun 11/c ve 66'ncı maddeleri ile 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesinin 1'nci fıkrası gereğince idari para cezası uygulanmasına, alınan Kararların yerel basın ve yayın organları vasıtası ile Halkımıza ilanen duyurulması, Valiliğimizce karar verilmiştir. Vatandaşlarımızın bilinçlendirilerek boğulma vakalarına karşı duyarlılıklarını artırması ve halkımızın da bu tehlikeli bölgelerden uzak durmaları sağlamak için Belediye sorumluluk alanları içinde Belediyelerce, Belediye sorumluluk alanları dışında ise DSİ tarafından uyarıcı levhalar kurulması, bu konuda ilgili mahalli idare birimlerince bir çalışma başlatılması, en kısa sürede gereğinin yerine getirilmesi sağlanacaktır. İlimiz genelinde nehirlerde ve göletlerde boğulma olaylarını en aza indirerek, hatta sıfırlamak için tüm yetkili ve görevlilerin duyarlı olmalarını, aksi takdirde görevlerini gereği gibi yapmayanlar hakkında yasal işlem yapılabileceğinin bilinmesini önemle rica ederim."
Kaynak: İHA