Ramazan Ayı Yerli Turistin Tatil Zamanlamasını Değiştirdi

Ramazan ayının turizm sezonuna denk gelmesiyle tatillerini erteleyen vatandaşlar, temmuz ayında Fethiye'deki yerli turist sayısını düşürdü.

Turizm çeşitliliği, kültürel varlıkları ve muhteşem doğasıyla yerli ve yabancı misafirlere unutulmaz bir tatil imkanı sunan Fethiye, her yıl yaklaşık 1 milyon yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.
Deniz, kum ve güneşin yanı sıra farklı medeniyetlere ait izleri bünyesinde barındıran ilçe, bölgenin kültür turizmine de katkı sunuyor.
Sunduğu farklı turizm çeşitleriyle tatilcilere ev sahipliği yapan ilçedeki turizmciler, bu yıl ramazan ayının sezona denk gelmesiyle düşeceğini tahmin ettikleri yerli turist popülasyonunun temmuz ayına etki edeceğini planlıyor.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Fethiye Otelciler Birliği (FETOB) Başkanı Yavuz Torunoğulları, otellerdeki doluluk oranının temmuz ayı için yüzde 60 seviyesinde göründüğünü, bu durumun sezon ortalamasını, fiyat politikasını ve ciro hedefini etkilediğini bildirdi.
Bölgede mayıs ayının geçen yılın sayılarını yakaladığını anlatan Torunoğulları, haziranın ise geçen yılın biraz üzerinde seyrettiğini ifade etti.

Torunoğulları, haziran ayını bundan sonraki yıllar için yüksek sezon olarak kabul edebileceklerini, otelciler olarak ta fiyat politikalarını buna göre planlamaları gerektiğini vurguladı.
Ramazan ayının geçen yıl da olumsuz etkisini gördüklerine işaret eden Torunoğulları, bu durumun turizme yansıtacağı negatif etkiyi bayramda telafi edebileceklerini belirtti.

Torunoğulları, haziran ayının beklentilerinin üzerinde geçtiğini, bir çok otelin yüzde 85 oranında bir dolulukla misafirlerine hizmet verdiğini bildirdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın görevlileriyle bölgedeki otellerde sınıflandırma ve denetim çalışmaları yapıldığına dikkati çeken Torunoğulları, otelcilerle birebir yaptıkları diyaloglarda bu ayın iyi geçtiğini ancak temmuz ayı için şu an yüzde 60 seviyesinde bir doluluğun görüldüğünü ifade etti.

- "Dünya kupası ve Cumhurbaşkanlığı seçimi de negatif etki yaratıyor"
İngiltere pazarında temmuz ayının ilk iki haftasının zayıf gitmesinin bundan sonrası için tedbirler almaları gerektiğinin göstergesi olduğunu ifade eden Torunoğulları, şunları söyledi:
"Haziran'dan temmuza geçişte ciddi bir fiyat farklılığımız var. Ramazan ayının turizm sezonuna denk gelmesi, misafirlerin tatillerini ertelemelerine yol açtı. Bu yıl bir de dünya kupası oldu. Bunları üste üste koyduğumuzda elimizdeki verilere göre biraz gerideyiz. Otellerdeki doluluk oranı da temmuz ayı için yüzde 60 seviyesinde görülüyor. Temmuz ayının sonu gibi Ramazan Bayramı olması bizi biraz motive ediyor. Bayramda bölgede ciddi bir iç turizm olacağını düşünüyorum. Hemen akabinde de Cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Vatandaşlar seçimlerde oy kullanmak için evlerinde olacaklardır. Ağustos başında da kısmen böyle bir sıkıntıyla karşı karşıya kalacağız. Seçim tarihinden okulların açılışına kadar olan süreçte ülkenin tüm sahillerinde iç pazara yönelik ciddi bir artış olacağını ve canlılık yaşanacağını düşünüyorum."
- "Komşu ülkelerdeki kaybı, İsrail'den telafi edeceğiz"
Torunoğulları, TÖROFED olarak yaptıkları durum değerlendirmesinde aynı sıkıntıların diğer bölgelerde de olduğunu, bazı konuları yaşayıp görmek gerektiğini kaydetti.

Suriye ve Irak gibi komşu ülkelerdeki karışıklıkların bölgeye gelen turist sayısına da etki edeceğine değinen Torunoğulları, "Bu eksilmeyi de İsrail'den karşılayacağımıza inanıyorum. Yaklaşık 3 yıldır İsrail'den misafir alamıyorduk. İsrail'in politikasını değiştirmesiyle birlikte bu yıl oradan misafir alabileceğimizi düşüyorum. Komşulardan kaybettiğimiz oranı İsrail'den telafi edebiliriz" dedi.

Yavuz Torunoğulları, 2014'ü bir önceki yılla karşılaştırdıklarında her şeye rağmen geçen yılın rakamlarını yakalayacaklarını, belki yüzde 2 veya 3 artışla da sezonu hem Türkiye olarak hem de bölge olarak kapatacaklarını vurguladı.
- "Bayramda turist yoğunluğu bekleniyor"
Turizmci Sedat Küçükdöğerli ise 40 yatak kapasiteli oteliyle turizme hizmet verdiğini, her yıl olduğu gibi bu yıl da ramazan ayında yerli turist sayısında bir düşüş yaşandığını ifade etti.

Küçükdöğerli, "Haziran ayında otelimiz yüzde 80 doluluğa sahipti. Ramazan ayında ise yüzde 60 seviyesinde bir doluluk görünüyor. Ramazanın sonuna doğru bu durumun değişmesini ümit ediyoruz. Geçen yıl Ramazan Bayramı'nda gelen misafirlerin talebini güçlükle karşılayabiliyorduk, aynı yoğunluğun bu bayram da olmasını bekliyoruz" dedi.


Kaynak: AA