İsipab, Filistin İçin İran'da Toplanıyor

İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) Türk Grubu Başkanı Orhan Atalay, İSİPAB'ın Meclis Başkanları düzeyindeki Filistin özel konulu toplantısının Türkiye'nin de talebiyle, 22 Temmuz Salı günü İran'ın Başkenti Tahran'da yapılacağını, toplantıya TBMM Başkanı Cemil Çiçek'le birlikte katılacaklarını bildirdi.

Atalay, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, İSİPAB'ın öteden beri Filistin'de El Fetih ile Hamas'ın birleşmesi noktasında çabasının olduğunu söyledi.

Geçen Şubat ayında İran'ın Başkenti Tahran'da yapılan toplantıda, Filistin konulu özel oturum yapıldığını anımsatan Atalay, "Orada TBMM Başkanı Sayın Cemil Çiçek, Filistin delegasyonuna ısrarla, 'gidin birleşin, ondan sonra gelin' manasında söz söylemişti. Filistin'deki birleşme, ittifak, parçalanmışlığın ortadan kaldırılması, Filistin davası için son derece önemli parametre idi. Bu parametre gerçekleştirildi.

Bu, Filistin direniş tarihinde de önemli bir nokta. Çünkü, yaklaşık 20-30 yıldır ciddi bir bölünmüşlük vardı. Bu bölünmüşlükten de en fazla İsrail yararlanıyordu, tıpkı Ortadoğu'daki bölünmüşlükten emperyalistlerin yararlandığı gibi" dedi.

Atalay, son dönemde meydana gelen bu başarılı ittifakta İSİPAB'ın da ciddi bir katkısının olduğunu kaydederek, İsrail'in bu birleşmeyi adeta Filistinlilere pişman ettirmek için, sudan bahanelerle, esas itibariyle kendisinin katlettiği İsrailli bir genci bahane ederek Gazze'ye tekrar ateş yağdırmaya başladığını, Hamas'tan milletvekillerini tutukladığını, esas hedefinin o ittifakı bozmak olduğunu bildirdi. Atalay, "Bu arada da açık açık Mısır halkının iradesini çöpe atan, darbeci Sisi'yi meşrulaştırmak, uluslararası arenaya çıkarıp, 'bakın bölgesel barışa katkıda bulunuyor' demek, masum bir şekilde dünyanın gözünü tekrar boyamak amacıyla Sisi, Mısır devreye sokuldu, işte bu ateşkes hikayesiyle" diye konuştu.

İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği'nin Meclis Başkanları düzeyindeki Filistin özel konulu toplantısının 22 Temmuz Salı günü İran'ın Başkenti Tahran'da yapılacağını ifade eden Atalay, toplantıya TBMM Başkanı Cemil Çiçek'le birlikte katılacaklarını söyledi.

Orhan Atalay, "Bu toplantıyı biz mi talep ettik?" sorusuna, "Bizim de talebimiz vardı. Ama geçen Haziran ayın 9'unda Fas'ın Rabat şehrinde icra komitesinin toplantısı yapıldı. Orada alınan bir karar. Fakat bu toplantının yapılmasında en etkili ülke Türkiye ve İran oldu" yanıtını verdi.
Kaynak: AA