Güneydoğu'daki Elektrik Kesintileri

Dicle Elektrik DağŸıtım Aşž (DEDAşž) Genel Müdürü Mustafa Yılmaz, bölgedeki elektrik kesintilerine ilişŸkin, "Türkiye Elektrik İletim Aşž'nin trafo merkezi ve iletim hatlarının kaldırmaması sonucu onların talimatıyla programlı kesinti uygulanıyor" dedi.

Gazetecilere verilen iftar yemeğŸinde konuşŸan Yılmaz, elektrik enerjisi üretimi, iletimi ve dağŸıtımıyla çok pahalı ve temiz bir enerji türü olduğŸunu belirterek, bölgede dağŸıtılan elektrik enerjisinin kullanımının kolay olması nedeniyle yaz aylarında çok yüksek değŸerlere ulaşŸ ifade etti.

Elektrikte geçmişŸ yıllarda görülen sıkıntının bu yılda devam ettiğŸini aktaran Yılmaz şŸunları kaydetti:
"Maalesef bölgemizde kontrol edemediğŸimiz illegal olarak kullanılan elektrik ciddi noktalara ulaşŸılıyor dolayısıyla bu tüketimi biraz daha arttırıyor. Tüketimin artması da mevcut alt yapının yetersizliklerini biraz daha ön plana çıkarıyor. Bu nedenle şŸuanda bölgemizde Türkiye Elektrik İletim Aşž'nin trafo merkezi ve iletim hatlarının kaldırmaması sonucu onların talimatıyla programlı kesinti uygulanıyor. Fiberlerde geceli gündüzlü 2 saatlik kesinti uygulanıyor. Bununda sebebi bölgemizde gerilim kalitesinde ciddi salınımlar ve dalgalanmalar oluyor. Malum olduğŸunuz üzere ulusal elektrik şŸebekeleri uluslar arası elektrik şŸebekeleriyle entegre olabiliyor. Bu kapsamda bizim de Türkiye elektrik şŸebekesi Avrupa elektrik şŸebekesiyle entegre. ǖzellikle yaz aylarında bu dalgalanmalar nedeniyle Avrupa'da da sistemi rahatsız ettiğŸinden zaman zaman TEİAşž'a uyarılar geliyor kalitenizi düzeltin diye birazda kesintilerin sebebi buna bağŸlı olarak yapılıyor."
Tarımsal sulamada tüketilen elektrik bedellerinin tahsiliyle ilgili geçen yıl bölgede trafo bazlı bir kampanya düzenlediklerini bu yıl ise kampanyanın dönüm bazlı olduğŸunu aktaran Yılmaz, kampanyadan yararlanan kişŸi sayısının yüksek olduğŸunu söyledi.
Yılmaz, kampanyaya katılmayan ve ücretlerini ödemeyen kişŸilerin elektriklerinin kampanyanın bitimiyle birlikte kesilecek dedi.

 
Kaynak: AA