Maden İşçilerine Önemli Müjde

AK Parti Sosyal İşler Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, “Yeraltı maden işlerinde çalışan işçilerin emeklilik yaşı 55'ten 50'ye düşürülecektir.

Maden İşçilerine Önemli Müjde
Bu yaş yıpranma payı ile 43'e kadar inebilecektir" dedi.


Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülen ve yarın TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak olan Torba Kanun ile Soma Maden Kazası mağdurları başta olmak üzere yer altında çalışan işçiler, diğer çalışanlar ve toplumun büyük kesimini ilgilendiren önemli değişikliklere imza atılacak. Konuyla ilgili açıklamada bulunun AK Parti Sosyal İşler Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, “Muhalefet konuşur iktidar yapar. Çıkacak olan bu yasanın özellikle yasa kapsamında önemli kazanımlar elde eden başta maden işçileri olmak üzere, diğer çalışanlara ve vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Devletimiz güçlüdür; elbette problemlerimiz vardır fakat milletimizle el ele vererek bunları çözmek hükümetimizin ve TBMM’nin asli görevidir” şeklinde konuştu.

Yapılan değişikliklerin beraberinde çok önemli haklar da kazandırdığını kaydeden Özdağ, “Soma’da meydana gelen maden kazasında vefat edenlerin eşi ya da çocuklarından birisi, eğer eşi ya da çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere, toplam bir kişi kamuda istihdam edilecektir. Soma'da meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden sigortalıların SGK'ya olan her türlü borçları silinecektir. Yine Soma Maden kazasında ölüm geliri bağlanan hak sahiplerine prim ödeme şartı aranmaksızın ölüm aylığı bağlanacaktır. Linyit ve taşkömürü çıkarılan maden iş yerlerinde çalışan işçilerin maaşı, en az iki asgari ücret tutarı kadar olacaktır. Yeraltı maden işlerinde çalışan işçilerin emeklilik yaşı 55'ten 50'ye düşürülecektir. Bu yaş yıpranma payı ile 43'e kadar inebilecektir. Yeraltı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmayacak.Yeraltı işinde bir gün dahi çalışan kıdem tazminatından yararlanabilecek. Yer altı madende çalışanların yer altındaki çalışma süresi; haftada en çok otuz altı saat olup günlük altı saatten fazla olmayacak. İşverenler, alt işverene iş verirlerse, işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini işçinin başvurusu üzerine veya aylık kontrol etmekle ve varsa ödenmeyen ücretleri hak edişlerinden keserek işçilerin banka hesabına yatırmakla yükümlü olacak” dedi.

“MUHALEFET KONUŞUR İKTİDAR YAPAR”
Alt işveren işçilerinden, alt işvereni değiştiği halde aynı işyerinde çalışmaya devam edenlerin yıllık ücretli izin süresi aynı işyerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak hesaplanacağını kaydeden Özdağ, “Asıl işveren işçilerin izinlerinin kullanımını kontrol eder. Alt işverenin değişip değişmediğine bakılmaksızın, aralıksız olarak aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait iş yerlerinde çalışmış olanların, bu şekildeki çalışma sürelerine ilişkin kıdem tazminatına esas hizmet süreleri, aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait iş yerlerinde geçen toplam çalışma süreleri esas alınarak tespit edilecektir. Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün arttırılarak uygulanır. Böylece çalışma süresine bağlı olmak üzere 14, 20 ve 26 gün izin hakkı olanları izinleri 18, 24 ve 30 gün olarak uygulanır. Tasarı yasalaşınca, Türk vatandaşlığını kaybedenler yurt dışında çalıştıkları süreleri için borçlanabileceklerdir. Henüz tebliğ edilmemiş olan 120 TL'nin altındaki idari para cezaları tahsil edilmeyecektir. Bu uygulamaya tütün kullanma cezası dahil değildir. 2014 yılı Nisan ayı ve önceki aylara ilişkin ödenmemiş olan sigorta primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi sosyal güvenlik destek primi için hesaplanan anaparalar ödenirse, bunlara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı alınmayacak. Araç muayenesini zamanında yaptırmayanların cezaları ve gümrük vergisi borçları da yeniden yapılandırma kapsamına alınıyor. Muhalefet konuşur iktidar yapar. Çıkacak olan bu yasanın özellikle yasa kapsamında önemli kazanımlar elde eden başta maden işçileri olmak üzere, diğer çalışanlara ve vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Devletimiz güçlüdür; elbette problemlerimiz vardır fakat milletimizle el ele vererek bunları çözmek Hükümetimizin ve TBMM’nin asli görevidir. Torba Tasarı ile ilgili olarak işçi kardeşlerimize verdiğimiz sözlerden olan önemli bir ayrıntıyı ayrıca belirtmemde fayda var. Maden ocakları, kanalizasyon ve tünel yapımı gibi yeraltında yapılan işlerde çalışan sigortalıların, bu işlerde fiilen çalışmadıkları ücretli izin, yıllık izin, eğitim-kurs, iş öncesi ve sonrası hazırlık süreleri ile resmi tatil günleri de fiili hizmet süresi kapsamında olacak” dedi.

Kaynak: İHA