Baksı Müzesi Kurucusu Koçan'a Fahri Doktora Verildi

Bayburt Üniversitesi, Baksı Müzesi kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan'a yönetim ve organizasyon alanında fahri doktora unvanı verdi.

Üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans Salonu'ndaki törene, Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer, Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Cumhuriyet Başsavcısı Erkan Kalkan, Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan ile davetliler katıldı.

Rektör Coşkun, yaptığı konuşmasında Bayburt Üniversitesinin çok önemli günlerinden birisini yaşadığını dile getirerek, "Toplumu ve dünyayı daha iyiye dönüştürme çabalarıyla hayatın birçok alanına olağanüstü katkılarda bulunmuş değerli bir şahsiyeti, bir bilim ve sanat adamını üniversitemizde ağırlamaktayız. O yapmış olduğu bilimsel, kültürel ve sanatsal çalışmalarla ilim ve sanat çevresinde kendisine saygın bir yer edinmiş ve bu saygınlığı Baksı Müzesi ile taçlandırmıştır ancak bu başarıları daha da anlamlı kılan şey Bayburt'un sınır köylerinden biri olan Bayraktar (Baksı) köyünden kalkan bir Anadolu çocuğunun elde ettiği başarılar olmuştur" dedi.

Yazar Beşir Ayvazoğlu'nun Yahya Kemal için yazdığı bir kitabına 'Eve Dönen Adam' ismini verdiğini hatırlatan Coşkun, "Evet Prof. Dr. Hüsamettin Koçan da Bayburt için, bizler için eve dönen adamdır. İçinde büyüdüğü kültürün ona verdiği tohumları çağdaş ilim ve sanatın kaynakları ile besleyerek büyütmüş, ondan aldığı tohumları kendi kültürünü zenginleştirmek için ekmeye geri dönmüştür. Böyle bir değeri üniversitemizde ağırlamaktan büyük bir onur duyuyoruz. Bu onuru ifade etmek için de Bayburt Üniversitesi Senatosu olarak kendilerine fahri doktora unvanı tevdi etmeye karar verdik. Bu doktora üniversitemizin ilk doktorasıdır" diye konuştu.

-"Bu benim için çok büyük onur"
Bayburt Üniversitesi tarafından ilk doktora unvanının kendisi için çok anlamlı olduğunu söyleyen Koçan, "Bu benim için çok büyük onur olan fahri doktora payesini hayatımın en değerli kısmında tutacağım. Ben aynı zamanda bir akademisyenim ama doğrusunu isterseniz ne doçentliğimde ne doktoramda ne de profesörlüğümde bu kadar büyük bir gurur duymadım. Bu kıvancı doğduğum kentte kurulmuş üniversitenin topluma yönelik, kendi duvarları içerisinde kalmadan toplumsal dinamiklere duyduğu ilginin bir nişanesi olarak algılıyorum. Bunu sadece bir hamiyetperverlik olarak, normal bir proses gibi algılamıyorum. Bunu doğrudan doğruya kendi bulunduğu toplumun dinamiklerini işaret eden, bilimsel açıdan bu alanı genişletebilen ve evrensel bir algı oluşturabilen bir tutum olduğu için çok değerli buluyorum" ifadelerini kullandı.
Vali Ünlüer ise Baksı Müzesi Kurucusu Hüsamettin Koçan'ın Bayburt'a çok şey kazandırdığını belirterek, "Bu şehir 5 bin yıllık geçmişi olan önemli bir şehirdir. İbn-i Haldun medeni ve bedevi toplumları ayırırken büyüklük küçüklüğe göre bakmıyor. Öyle bir yer olur ki diyor çadırlarda yaşayan medeni toplumlar olabilir diyor. Asla büyüklüğe bakmayın diyor. Bence Baksı'yı, Bayraktar'ı tanımlıyor. Siz orada önemli bir medeniyet inşa ettiniz. Bayburt'un da böyle medeni bir şehir olduğunu gösterdiniz" dedi.

Konuşmaların ardından Vali Ünlüer, Rektör Coşkun ve Belediye Başkanı Memiş, Koçan'a fahri doktora nişanını verdi.
Kaynak: AA