Turizm Sektörünün Yüzü Gülüyor

Geçen yıl 50 ülkeden yaklaşık 35 milyon turist ağırlayan Türkiye'de, bu yıl da turistin sektörün yüzünü güldüreceği tahmin ediliyor.

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı (TÜROFED) Osman Ayık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, turizm sektörünün 2023 yılı için belirlenen 50 milyon turist 50 milyar dolar gelir hedefine adım adım ilerlediğini söyledi.

Geçen yılın turizm açısından çok başarılı geçtiğini anlatan Ayık, 2014 yılına da aynı umutla girdiklerini ve mayıs ayı verilerinin umutları güçlendirdiğini kaydetti.

Turist sayısı açısından Antalya genelinde yaklaşık yüzde 6'lık bir artış yaşandığını dile getiren Ayık, "İlk 5 aylık verilere göre Türkiye genelinde yüzde 8'lik bir artış söz konusu. Bütün şartlar olumlu bir şekilde gelişirse, geçmiş yıllarda olduğu gibi çift haneli bir büyümeyi gerçekleştirmeyi tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Osman Ayık, Türkiye'deki nitelikli yatak sayısının bir milyonun üzerine çıktığını ve doluluk oranının da sevindirici boyutta olduğunu belirtti.

Antalya'ya bu yıl gelecek turist sayısının 13 milyonu aşmasının beklendiğini anlatan Ayık, İstanbul için de yaklaşık 11 milyon turist beklendiğini ifade etti.

- Alternatif pazarlar, komşu ülkelerdeki savaşı bertaraf edecek
TÜROFED Başkanı Ayık, Türkiye'nin komşu ülkelerinde yaşanan iç savaşların ise turizm sektörü mensuplarını endişelendirdiğini belirtti.

Komşu ülkelerde yaşanan olumsuzlukların Türk turizmini olumsuz etkileyebileceğini ifade eden Ayık, turizmin barış ortamında yapılabilen bir sektör olduğunu söyledi.

Ukrayna, Suriye ve Irak'taki savaş ortamlarını hatırlatan Ayık, "Savaş ortamları turizm sektörü temsilcilerini tedirgin ediyor. Umuyoruz bu olaylar en kısa zamanda yatışır ve tekrar bu ülkeler barışa kavuşur" diye konuştu.

Osman Ayık, son yıllarda Türkiye'nin farklı kaynak pazarlarla olumsuzlukları bertaraf ettiğini dile getirdi. Türkiye'nin 50'nin üzerinde ülkeden misafir ağırladığına işaret eden Ayık, şunları söyledi:
"Bazı kaynaklarda daralma yaşasak da elimizde alternatiflerimiz çok olduğu için bunları değerlendirebiliyoruz. Avrupa pazarında belli ülkelerde sıkıntılar yaşıyoruz ama Rus pazarında çok ciddi artışlar var. Geçen yıllarda kaybettiğimiz İsrail pazarı tekrar canlanmaya başladı, Balkan ve İran pazarında da artışlar sürüyor. Bunların hepsini düşündüğümüz zaman hedeflerimize emin adımlarla yürümeye devam ediyoruz."
- Ramazan'ın etkisi
Ayık, Ramazan ayının son yıllarda yaz dönemine denk gelmesi nedeniyle yerli turist konusunda azalma yaşandığını ancak yabancı turistlerin bu durumdan etkilenmediğini söyledi.

Yerli turist düşüşünün Ramazan Bayramı'nda telafi edileceğine işaret eden Ayık, sektör temsilcilerinin de tarihi önceden belli olan Ramazan ayı için gerekli tedbirlerini aldıklarını ve özellikle yurt dışına dönük pazarlara yöneldiklerini bildirdi.
Kaynak: AA