Hükümeti harekete geçiren rapor

Çözüm sürecini yasal güvenceye alan tasarı hazırlığında 8 ülke ile deneyimlerinin paylaşıldığı görüşmeler yapıldı. "Farklı ülkeler süreci sabote edebilir" sonucu çıkınca düğmeye basıldı

Hükümeti harekete geçiren rapor
Hafta içi TBMM'ye gönderilen çözüm paketiyle ilgili hükümete karar aldırtan raporun detaylarına ulaşıldı. Raporu, TBMM'ye giden yasa tasarısına göre çözüm sürecinin yasal sekreteryasını yürütecek olan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı hazırladı.

8 ülkede yapılan kapsamlı görüşmeler ve araştırmalar üzerine hazırlanan raporda farklı ülkelerin çözüm sürecini sabote edebileceği belirtildi. "Bölgesel aktörlerin yanı sıra hem Türkiye'de hem de PKK içinde sürece karşı çıkan kesimler Çözüm sürecini sabote edebilir" denildi.

Söz konusu raporun çözüm sürecine yönelik adımların hızlanmasında ve çözüm paketinin oluşturulmasında etkili olduğu öğrenildi.

ABD, Almanya, İsrail, İngiltere, Fransa, Rusya, Irak ve İran'da yapılan görüşmelerin sonucu oluşturulan raporda yer alanlar şöyle:

BÖLGESEL VE İÇ AKTÖRLERE DİKKAT:Çözüm sürecinin uzun soluklu olacağı aşikardır. Süreç ilerledikçe Türkiye ile ikili ilişkileri sorunlu olan bölgesel aktörlerin yanı sıra hem Türkiye'de hem de PKK içinde sürece karşı çıkan kesimler Çözüm sürecini sabote edebileceği göz önünde tutulmalıdır.

KUZEY IRAK'LA İLİŞKİLER : Türkiye'nin Kuzey Irak ile geliştirdiği ilişkinin bazı boyutlarından bazı ülkelerin rahatsız olduğu dikkate alınarak, bu aktörlerin KDP üzerindeki nüfuzlarının Ankara-Erbil ilişkilerini olumsuz etkilemesi ihtimalinin önüne geçilmelidir. PKK'nın bölgede Kürt siyasetinin liderliği için Barzani ile giriştiği mücadele yakından takip edilmelidir.

AKİL İNSANLAR HEYETİ : Türkiye'deki akil insanlar heyetinin oynadığı pozitif rol yurtdışı temaslarda da sıklıkla ifade edilmiştir. Benzeri mekanizmaların önümüzdeki dönemde yeniden denenmesi ve sürecin yurtdışında da daha kapsamlı bir şekilde anlatılması faydalı olacaktır.

BELİRSİZLİKLERİ AZALTACAK YOL HARİTASI:Kalıcı çözüm için çok taraflı, sivil toplumu da kapsayacak bir yaklaşımla, PKK dışındaki aktörlerin de muhata alınması, ülkenin batısında sürecin daha açık bir şekilde anlatılması ve süreçle ilgili belirsizlikleri azaltacak yol haritası sunulması önerilmektedir.

YEREL YÖNETİMLERİN GÜÇLENDİRİLMESİ : Kürt sorununun çözümü için yaygın kanate göre anadilde eğitim dahil kültürel hakların sağlanması ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ile yönetimde yerelleşmeyi içeren adımların atılması önerilmektedir.

KAMU DİPLOMASİSİ : Dış aktörlere dönük bilgilendirme kanalları daha fazla kullanılmalıdır. Özellikle sürecin işleyişinde kritik öneme sahip adımlar atılması aşamasında dış aktörlere dönük bilgilendirme programlarının yapılması yerinde olacaktır.

BUNDAN SONRASI SİYASİ : Görüşlerine başvurulan uzmanlar arasında demokratikleşme bağlamında, özellikle Kürtlere kültürel hakların verilmesiyle ilerleme sağlandığı, bundan sonraki aşamada asıl meselenin siyasi olduğu görüşü hakimdir.

81 İLDE ÇADIR KURACAKLAR

Diyarbakır'da PKK tarafından kaçırılan çocukları için oturma eylemi yapan aileler, ramazan ayında oruç tutarak kurdukları çadırda eylemlerine devam ediyor. Dağkapı Meydanı'ndaki aileler adına konuşan Erhan Eren, annelerin derme çatma bir çadırın ve kavurucu sıcağın altında evlatlarını beklediğini söyledi. Eren, bayramdan sonra çocukların geri gelmemesi halinde, annelerin Türkiye'nin 81 ilinde çadır kuracağını belirtti.