Amasyalılar Oruçlarını 150 Yıldır Ateşlenen Topla Açtı

Amasyalılar ramazan ayının ilk gününde iftarlarını 150 yıldır kullanılan iftar topunun ateşlenmesiyle açtı.

1860'lı yıllarda Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa tarafından ramazan aylarında iftar ve sahur saatlerini kent sakinlerine duyurmak üzere kullanılmaya başlanan top, bugün de işlevini yerine getiriyor.
Top atışı öncesinde kaleye çıkan Amasya Belediyesi bando ekibi de marş ve türküler seslendirerek önemli bir geleneği sürdürüyor.
Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, önemli bir geleneği yaşatmak için çalıştıklarını belirtti.

Her yıl ekip olarak gelip ilk topu attıklarını ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:
"Kalenin yüksek olması nedeniyle top buradan atıldığında tüm Amasya'ya hitap ediyor. Çok eski bir top. Ayrıca top atılmadan önce bandomuz konser icra ediyor. Bunu yaşatmak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Yıllardır topu ateşleyen arkadaşımız da yeniliğe uydu ve bir düzenek hazırladı. Çakmak ve kibrit kullanmadan elektronik düzenekle topu patlatacak bu yıl."
- 18 yıldır iftarını evinde açmıyor
Topu ateşleyen Seyfettin Gökçe (48) gazetecilere yaptığı açıklamada, 18 yıldır topu ateşlediğini, geçen yıl rahatsızlığı nedeniyle 1 yıl ara verdiğini söyledi.

Bu yıl yine topun başına geçtiğini ifade eden Gökçe, "Yeni bir düzenek hazırladık. Yine barut kullanıyorum ama ateşlemeyi kibrit veya çakmakla yapmıyoruz. Hazırlanan mekanizmanın düğmesine basıp patlatıyorum. Böyle daha rahat oluyor" dedi.

Başından birçok olayın geçtiğini anlatan Gökçe, "1996 yılında yine topu atmak için kaleye çıktım. Elimi cebime attım baktım çakmak yok. Ezanın okunmasına da 3 dakika var. 10 dakika falan olsa almaya gideceğim ama vakit yok. O gün topu atmadık. Gece gelip tekrar attım artık" diye konuştu.

Gökçe, 18 yıldır iftarını evden getirdiği yiyeceklerle kalede açtığını dile getirdi.
Kaynak: AA