Niğde'de Besicilere Damızlık Koç

Niğde'de, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından besicilere 120 damızlık koç dağıtıldı.

Vali Necmeddin Kılıç, Niğde Belediyesi Hayvan Pazarında düzenlenen programda, Türkiye'de tarım ve hayvancılık desteklerinin her geçen gün arttığını söyledi.

Devletin insanını zenginleştirmeyi kendine hedef edindiğini belirten Kılıç, "Niğde'de ise özel idare kaynakları ile damızlık hayvan almaya, yarısını finanse etmeye yönelik çalışmalar 2015 yılında yapılmayacak. Çünkü Konya Ovası Projesi bölgesinde damızlık hayvan alımlarının yüzde 80'i devlet tarafından finanse edilecek. Köylerde, kırsalda yaşayan her bir ailenin, bir işletme olduğunu düşünmemiz gerekiyor. O işletmenin patronunun da bir iş adamı, tüccar gibi hareket etmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Türkmen ise amaçlarının daha verimli küçükbaş hayvan ırkı elde edebilmek olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Niğde'de 137 bin büyükbaş hayvan var. 137 bin hayvanın yüzde 97'si kültür ve kültür melezidir. Ancak küçükbaş hayvan ıslah çalışmasında çok zayıf durumdayız. 587 bin küçükbaş hayvanın şu an yüzde 10'u ıslah edildi. Niğde Üniversitesi ile Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği de 4 projeyle 26 bin küçükbaş hayvanı kapsayan ıslah çalışması yapmaktadır. Önümüzdeki 1 yıl içerisinde 2 bin baş hayvandan elit sürü oluşturulacak. Bu oluşturulan elit sürü içerisinden koç satabileceğiz. Kendi koçumuzu kendimiz yetiştirir duruma geleceğiz."
Konuşmaların ardından, 120 damızlık koç çiftçilere teslim edildi.

Kaynak: AA