Sağlıklı Bir Ramazan İçin Doğru Beslenin

Memorial Kayseri Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uz.

Sağlıklı Bir Ramazan İçin Doğru Beslenin
Dr. Haluk Mumcuoğlu, "Ramazan bu yıl da en uzun günlerin hüküm sürdüğü sıcak yaz aylarında yaşanacak. Günlerin en uzun gecelerin ise en kısa olduğu bu dönemde, oruçluyken geçirilen süre ne kadar uzun ise iftar ve sonrasına kalan süre ise bir o kadar kısa. Bu nedenle sağlıklı bir Ramazan geçirebilmek için de yaz sıcakları ve beraberinde getirebileceği sağlık sorunlarına karşı önlem almak gerekiyor" dedi.


Memorial Kayseri Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uz. Dr. Haluk Mumcuoğlu, Ramazan’da dikkat edilmesi gerekenler hakkında şu bilgileri verdi:
Diyabet ve böbrek hastalarının oruç tutması sakıncalı
Diyabet hastalarının günde 3 ana, 3 de ara öğün tüketmeleri gerekli olduğu için bu hasta grubunun Ramazan’da oruç tutması uygun değildir. Oruç tutmak isteyen hastaların ise mutlaka doktorlarından görüş almaları ve onların önerilerine göre hareket etmeleri uygun olacaktır. Çünkü diyabet hastalarının sahurda ve iftarda aşırı karbonhidratlı gıda tüketimi, şeker koması ile birlikte yaşamı tehdit edici önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Böbrek yetmezliği sınırda olan hastaların ise oruç tutması, aşırı sıvı kaybı ile birlikte zaten kritik düzeyde olan böbrek fonksiyonlarının hızlı bir şekilde bozulmasına yol açabilir. Bu durumda hastalar hemodiyaliz tedavisine ihtiyaç duyulabilir. Dolayısıyla bu gruptaki hastaların da oruç tutması önerilememektedir. Ramazan ayında, başta hipertansiyon ve kalp hastalığı bulunanlar olmak üzere herkesin tuz alımını kısıtlaması büyük önem taşır.

Sahurda mide tıka basa doldurulmamalı
Günlerin uzun gecelerin kısa olması nedeniyle oruçluyken geçirilen süre de çok uzundur. Bunun yanında yemek ve sıvı ihtiyacını karşılamak için geçen süre ise çok kısadır. Bu nedenle iftar ve sahur arasındaki dönemde sağlıklı beslenme kurallarına dikkat etmek çok önemlidir. Sahurda tüketilen yemeklerin mümkün olduğunca mideyi yormayacak ve hafif yiyecekler olmasına özen gösterilmelidir. Ancak aynı zamanda vücudun ihtiyacını da karşılayacak besin öğeleri tercih edilmelidir. Yemekler çok çiğneyerek ve yavaş tüketildiğinde bile 5-6 saat içinde sindirileceğinden, sahurda amaç mideyi tıka basa doldurmak değil sağlıklı beslenmenin kurallarını yerine getirmek olmalıdır.

İftarda kalp krizi riskine karşı sindirimi zor gıdalar tüketilmemeli
İftar sofrasında tercih edilmesi gereken öncelikli besinler; çorba, sebze ve salata olmalıdır. Özellikle 20 dakikadan sonra doygunluk hissi veren hormonların salgılanıp aşırı yeme isteğini ortadan kaldırması için yemek yavaş yenilmelidir. İftarda uzun süren açlığın etkisiyle hızlı, çok miktarda ve sindirimi zor gıdaların alınmasıyla başta kalp krizi olmak üzere önemli sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle yemekte aşırı yağlı ve proteinli gıdaların tercih edilmemesi önerilir. Bu tür gıdalar mutlaka tüketilecekse porsiyonun küçük tutulmasına özen gösterilmelidir.

İftar ve sahur arasında bol sıvı alımına dikkat edilmeli
Ramazan boyunca, gün içerisinde kaybedilecek sıvı miktarı düşünülerek vücudun yeterli miktarda sıvı alımına da önem verilmelidir. Normal insan vücudunun günlük sıvı ihtiyacı 2.5- 3 litredir. İftar ve sahur arasındaki 8 saatlik kısa dönemde bu ihtiyacı karşılamak için aralıklarla ve bol miktarda sıvı almak çok önemlidir. Kola, çay ve kahve gibi idrar sökücü özelliği olan sıvılar yerine su, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Gün içerisinde sıvı kaybını azaltmak için mecbur olmadıkça 10.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması önerilir. Geniş penye kıyafetler, açık renkli giysiler, şapka ve şemsiye kullanımı da sıvı kaybını azaltmaktadır."
Kaynak: İHA