Nato Dışişleri Bakanları Toplantısı

NATO dışişleri bakanları, ana gündem maddesini 4-5 Eylül'de Galler'de düzenlenecek olan devlet ve hükümet başkanları düzeyindeki NATO Zirvesi'nin oluşturduğu çalışma yemeği formatındaki toplantıda bir araya geldi.

Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun temsil ettiği çalışma yemeğinde, özellikle NATO'nun "açık kapı politikası" üzerinde duruldu ve üye olma eğilimlerini beyan eden Gürcistan, Bosna Hersek, Makedonya ve Karadağ'ın kaydettiği ilerleme ele alındı.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, toplantının başında, "Doğudan ve güneyden tehditlerin geldiği ve zorlukların bulunduğu bir dönemde yapılacak" zirve konusunda, "Tarihi, önemli ve şu ana kadar yapılmış en büyük NATO Zirvesi olacak" dedi.

Toplantının yarınki bölümünde Ukrayna konusunun öne çıkması öngörülüyor. NATO dışişleri bakanlarının, Ukrayna'da izlediği politikalar nedeniyle Rusya'ya karşı alınan önlemleri gözden geçirmesi ve bundan sonra atılabilecek adımları masaya yatırması bekleniyor.
NATO, Ukrayna'daki gelişmeler ışığında Rusya ile askeri ve sivil işbirliğini askıya almıştı.
NATO'ya üye 28 ülkenin dışişleri bakanları, Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin ile de bir araya gelerek ülkedeki son durum ve gelişmelerle ilgili detaylı bilgi alacak.
Afganistan'daki mevcut ve müstakbel operasyon da dışişleri bakanlarının üzerinde detaylı şekilde duracakları konular arasında yer alacak.
NATO'nun Afganistan konulu oturumuna Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da katılacak.
Ashton, bu akşamki NATO toplantısı öncesinde, Irak'a ziyaret gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir araya gelerek bölgedeki durumla ilgili görüş alışverişinde bulundu.
Davutoğlu'nun toplantı kapsamında bazı mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler yapması öngörülüyor.


Kaynak: AA