Milli Savunma Bakanı Yılmaz, İtalya'da

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, İtalya'nın üstlenmeye hazırlandığı Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı'nın, Türkiye'nin AB sürecinde önemli bir ivmenin görüneceği bir dönem olmasını umduğunu söyledi.

İtalya Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan "Lübnan Silahlı Kuvvetleri'nin Desteklenmesi İçin Bakanlar Toplantısı"na katılan Yılmaz, toplantının ardından İtalyan mevkidaşı Roberta Pinotti ile heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.
Bakan Yılmaz, daha sonra Türk gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Yılmaz, İtalya Savunma Bakanı ile iki ülke ilişkilerini ele aldıklarını belirterek, "Burada iki husus öne çıktı. Biri; savunma sanayi konusunda yaptığımız işbirliği, birisi de 1 Temmuz'dan itibaren İtalya'nın, AB Dönem Başkanlığı'nı üstlenecek olması. İtalya'nın başkanlığı yürüteceği bu dönemde, Türkiye'nin AB yolunda ilerleme iradesi var. Bu iradenin gerçekleşebilmesi için İtalya'nın açık desteğini istedik" diye konuştu.

İtalyan mevkidaşı Pinotti'nin kendisine İtalya'nın bugüne kadar Türkiye'nin üyeliğine destek verdiğini hatırlattığını aktaran Yılmaz, "Bundan sonra da destek vereceğini ve fasılların açılması için diğer AB ülkeleriyle görüşüp gereğini yapacağını söyledi" dedi.

Savunma Bakanı, İtalya'nın 1 Temmuz'da Yunanistan'dan devralacağı dönem başkanlığı için, "Umuyoruz ki bu dönem, Türkiye'nin AB sürecinde önemli bir ivmenin göründüğü bir dönem olur diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
-Savunma sanayindeki işbirlikleri-
İtalya Savunma Bakanı Pinotti ile iki ülke arasındaki savunma sanayi alanındaki işbirliklerini ele aldıklarını anlatan bakan Yılmaz, ATAK helikopterlerinden Göktürk Uydusu'na, Meltem projesi ve uluslararası alanda her iki ülkenin de hem katkı hem sipariş verdiği F-35 Müşterek Taaruz Uçağı'na kadar pek çok alandaki işbirliklerini daha da ileriye götürebileceklerinin üzerinde durduklarını ifade etti.

Yılmaz, "Ortak ar-ge çalışmaları yapabiliriz. Yine her iki ülkenin içinde bulunduğu uluslararası projeler var. F35 uçak projesi. Her iki ülkenin de hem katkıda bulunduğu hem sipariş verdiği bir proje. Dolayısıyla bu alanlarda işbirliğini geliştirebileceğimizi söyledik. İtalyan bakan da Türkiye ile ilişkinin her alanda geliştirilmesi konusunda siyasi iradelerinin olduğunu, bunu daha ileriye götürmeye hazır olduğunu söyledi" şeklinde konuştu.

-Lübnan Silahlı Kuvvetleri'ne Türkiye'nin desteği-
Roma'da katıldığı Lübnan toplantısına ilişkin ise Yılmaz, "Suriye'deki krizin Lübnan'ın güvenliğine, istikrarına olumsuz bir etkisi var. Tabi bunun giderilmesi lazım. Bunun giderilmesi için Lübnan'ın temel birimlerinden olan Lübnan Silahlı Kuvvetleri'nin desteklenmesi lazım" dedi.

Yılmaz, Roma'daki toplantıya katılan ülkelerin Lübnan'ın istikrarının bel kemiği olan silahlı kuvvetlerine hangi yardımları yapabileceğini açıkladığını dile getirerek, "Biz de Türkiye olarak, gerek sınır güvenliği, gerek kriz yönetimi konusunda eğitim verebileceğimizi, 15 değişik alanda eğitim vermeye hazır olduğumuzu belirttik" dedi.

Lübnan ordusunun isteği doğrultusunda mevcut statüsünü daha ileriye taşıma yönünde uluslararası toplumun bir iradesi olduğunun altını çizen bakan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Lübnan, çok kültürlülüğün Ortadoğu'da en somut şekilde görüldüğü ve farklı kültürlerin Osmanlı'dan bu yana bir arada barış içerisinde yaşadığı bir coğrafya. Bu coğrafyanın herkese örnek olabilmesi için de buradaki istikrarın bel kemiği olan Lübnan Silahlı Kuvvetleri'nin desteklenmesi lazım. Bu toplantıda buna karar verildi.

"
Kaynak: AA