Bozdoğan Olukbaşı Köyü’nde Asırlık Gelenek Devam Ediyor

Aydın'ın Bozdoğan İlçesi'ne bağlı Olukbaşı Köyü'nde yaklaşık 2 asırdır devam eden dokumacılık bir geçim kapısı olmanın dışında görülmeye değer bir sanat haline dönüştü.

Bozdoğan Olukbaşı Köyü’nde Asırlık Gelenek Devam Ediyor
Köyde devam eden otantik yaşam tarzını ve teknolojiye rağmen elde yapılan dokumalar herkesin ilgisini çekmeye başladı.


Kültür ve Turizm bakanlığı tarafından da geleneksel el sanatlarının devam etmesi ve yaşatılması için çalışmalar devam ederken, eski dokumacılığı yapacak insan sayısı da her geçen gün azalmaya başladı.

Bir zamanlar zengin Arap ülkelerine ve krallara çadır dokuyarak çok iyi para kazanan köylüler, 2005-2010 yılları arasında teknolojiye yenik düşünce bir çok kişi dokumacılığı bırakıp başka işlerden rızkını aramaya başladı.

Çin mallarının gerçek yüzünün ortaya çıkması ve el emeği göz nuru eserlerin yeniden kıymete binmesi ile adeta iadei itibar kazanan dokumacılık mesleği yeniden karın doyurmaya başladı.

Bölgede önce keçi kıllarını ipliğe ardından da ipleri çadıra, çula veya heybeye dönüştüren Olukbaşı Köyü bölgede marka bir köy haline geldi. Dokuma işlemlerinin yanında doğal ve tarihi güzelliklerin korunduğu köy, sürdürdüğü meslek sayesinde aynı zamanda turizm merkezi olmaya başladı.

Kaynak: İHA