Fatih'in Eğitim Aldığı Medresenin Kurşunlarına Göz Diktiler

Edirne'de, Fatih Sultan Mehmet'in de eğitim gördüğü Saatli Medrese'nin kubbelerindeki kurşunlar, hırsızların hedefi haline geldi.

Kent merkezindeki, 2. Murat tarafından yaptırılan ve devrin en önemli eğitim merkezi olduğu için Fatih Sultan Mehmet başta olmak üzere pek çok kişiyi yetiştiren, kullanım hakkı Edirne Müftülüğünde olan tarihi Saatli Medrese'nin kubbelerindeki kurşunlar, son 2 ayda hırsızlar tarafından 7 kez söküldü.
Vakıflar Genel Müdürlüğünün restore ettirdiği medresenin çatısının alçak olması da hırsızlığı kolaylaştırıyor. Kubbelerdeki kaplama kurşunlar parçalar halinde çalınıyor.
Edirne Emniyet Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, olayı aydınlatmak için gerçekleştirilen 7 operasyonda, 9 şüpheli, kurşunları yerinden sökmek isterken ya da at arabasına yüklerken suçüstü yakalandı.
Adliyeye sevk edilen zanlılardan biri tutuklandı.

- "Hırsızlarla baş edemedik"

Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güvenlik olmadığı için bölgede hırsızlık olaylarına sıkça rastlandığını söyledi.

Hırsızlarla uğraşmanın zorluğuna değinen Üzüm, "Hırsızlarla baş edemedik. Kubbe kurşunları defalarca yerinden söküldü. Medreseyi Vakıflar Genel Müdürlüğüne devrediyoruz. Rölevesi hazır. Devir işlemlerinin ardından restorasyonu hemen başlayacak" dedi.

Üzüm, restorasyon sonrasında da medresenin müftülük tarafından kullanılacağını ifade etti.

Fatih Sultan Mehmet'in o dönemde okuduğu dersleri günümüze taşımayı hedeflediklerini dile getiren Üzüm, "Hem imamlara hem de ilahiyat fakültesi öğrencilerine okutacağız. Tarihi medresede geçmişte olduğu gibi öğrenciler bulunacak ve kelam, fıkıh gibi dersler okuyacaklar" diye konuştu.

Kaynak: AA