Polis Okulu Öğrencilerine Organ Bağışının Önemi Anlatıldı

Samsun 19 Mayıs Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine organ bağışının önemi anlatıldı.

Polis Okulu Öğrencilerine Organ Bağışının Önemi Anlatıldı

Samsun Sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi'nin (BKM) tarafından Samsun 19 Mayıs Polis Meslek Yüksek Okulu'nda eğitim-öğrenim gören polis adayı öğrencilere organ naklinin önemini anlatan eğitim verildi.

Okulun spor salonunda düzenlenen eğitime İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, 19 Mayıs Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Mehmet Gündal ve 259'u bayan olmak üzere toplam 484 polis okulu öğrencisi katıldı.

Organ ve Doku Nakli Samsun BKM Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, organ bağışıyla ilgili çeşitli bilgiler verdi. Organ bağışının önemine dikkat çeken Dr. Kazak, "Türkiye'de 30 bine yakan organ bağışı bekleyen hastalar var. Her yıl organ bekleyen hastaların yüzde 15'i uyruklu organ bulunamadığı için hayatlarını kaybetmekteler. O yüzden organ bağışının önemini anlatan seminer ve toplantılar düzenliyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ‘organ ve doku naklinin dini yönden bir sakıncasının olmadığına’ dair fetvası vardır. Türkiye'de maalesef 100 beyin ölümünün 22’sinde organ bağışı gerçekleşiyor. Ailelerin anlaşmazlığı ve vücut bütünlüğünün bozulduğu gerekçesi bağışları engelliyor. Organ bağışında bir ameliyat yapılıyor gibi organlar alınıyor ve estetik bir şekilde açılan bölge dikiliyor. Bağışlanan organ yeni bir hayattır. 8 ile bakan Organ ve Doku Nakli Samsun BKM'nin koordinesinde 2014 yılında 19 organ bağışı vakasında 25 böbrek, 13 karaciğer, 8 kalp, 3 akciğer ve 1 pankreas olmak üzere bağışlanan organlar 50 kişiye umut oldu" dedi.

“Bir gün içimizden biri de organ nakline muhtaç olabilir” diyen Dr. Mehmet Kazak şöyle konuştu: “Sadece yoğun bakımda ölümü gerçekleşen kişilerden organ alınabilir. Çıkarılan organlar zengin, fakir, din, dil, ırk cinsiyet ayrımı gözetmeksizin öncelikli doku ve kan gurubuna göre tıbbi aciliyet göz önünde bulundurularak ulusal koordinasyon merkezi tarafından bekleme listesine göre hastaya nakledilir. Türkiye'de organ bekleyen 58 bin diyaliz hastası var. Samsun organ konusunda gurur duyulacak bir yere geldi. Son 2 naklimiz de 11 kişiye organ ve doku nakli yapıldı."
Dr. Mehmet Kazak, Türkiye'nin organ naklinde kol, bacak ve yüz naklinde büyük mesafelere ulaştığını ifade ederek, herkesi organ bağışına davet etti.

19 Mayıs Polis meslek Yüksek Okulu Müdürü Mehmet Gündal ise Dr. Mehmet Kazak'a teşekkür ederek plaket takdim etti. Müdür Gündal, öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada, "2 gün sonra mezun olacaksınız. Meslek hayatınızda kazalara ve diğer olaylarla karşılayacaksınız. Sizlerin mezun olmadan önce organ bağışı konusunda bilgilenmenizi istedik" ifadelerini kullandı

Organ bağış eğitimin ardından bazı polis okulu öğrencileri organ bağışında bulundular.
Kaynak: İHA