Filistin'de 'Uzlaşı Hükümeti' İlanının Ertelenmesi

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Musa Ebu Merzuk, Hamas ve Fetih arasında görüşmelerin uzaması nedeniyle Filistin'de uzlaşı hükümeti ilanının ertelenmesiyle ilgili, "Sorunlar var ama bu bir kriz değil" yorumunu yaptı.

Ebu Merzuk, Associated Press ajansıyla yaptığı söyleşide, Hamas ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın liderliğindeki Fetih arasında son dönemde yaşanan sorunlara rağmen uzlaşı çabalarının süreceğini belirtti.

Ebu Merzuk, "bir kriz yaşanmadığını" ifade ederek, "Önümüzde uzlaşı var, ayrılık arkamızda kaldı. Bu yolda ilerliyoruz, çünkü uzlaşı halkımızın seçimi. Gerçek adımlar attık ve devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Uzlaşı hükümetinin kurulmasına yönelik görüşmeler için nisan ayında Gazze'ye gelen Ebu Merzuk, ofisini Mısır'dan Gazze'ye taşımayı ümit ettiğini de dile getirdi. Gazze'de bir mülteci kampında doğan, ancak yetişkinliğini sürgünde geçiren 63 yaşındaki Musa Ebu Merzuk, "Allah'ın izniyle, kalmaya niyetliyim" dedi.

Hamas ve Fetih arasında uzun süren ayrılık döneminin ardından 23 Nisan'da milli mutabakata varılmış, ulusal uzlaşı hükümeti kurulması için görüşmelere başlanmıştı. Uzlaşı hükümeti ilanının, görüşmelerin uzaması nedeniyle ertelendiği duyurulmuştu.
Kaynak: AA