Tayland'da Ordunun Yönetime El Koyması

Tayland'da cunta yönetimi, darbe karşıtı protestoları engellemek amacıyla yaklaşık 6 bin askeri başkent Bangkok sokaklarında konuşlandırdı.

Başkentin ticaret bölgesi olarak bilinen Rajprasong'un caddelerini kapatan askerler, protestocuların bölgeye girişini engelliyor. Bangkok'un bazı bölgelerinde tren seferleri askıya alınırken, bazı kamu kurumları ve alışveriş merkezleri de olası protestolar nedeniyle kapandı.
Bu arada, bölgede protesto amacıyla bulunan küçük bir gruptan, üzerinde ''halk'' yazılı maske giyen bir kadın, askerler tarafından gözaltına alındı. Bazı göstericiler ise ''Özgürlük, Eşitlik ve Kardeşlik'' sloganlar atarak orduyu protesto etti.
Başkentin bir başka bölgesindeki küçük bir grubun da "Ordu defol, darbeye hayır" sloganları atması üzerine asker ve polis işbirliğinde bölge boşaltıldı.
Başkentteki bugünkü gösterilerin darbe yönetimince görüşmeye davet edilen ancak henüz cevap vermeyen aktivist Sombat Boonngam-anong öncülüğünde gerçekleştiği düşünülüyor. Sobmat, eski Başbakan Yinglak Şinavatra'nın destekçileri olan ''Kırmızı Gömlekliler'' hareketinin üyesi.
Tayland'da ordu, ülkede 7 ay süren siyasi tıkanıklığın ve 28 kişinin öldüğü protesto gösterilerinin üzerine 22 Mayıs'ta yönetime el koymuştu. Cunta lideri General Prayut Çan-oça, kendisini başbakan ilan etmiş, senato feshedilmişti. Cunta lideri, pazartesi günü ülkeyi yönetmek için Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej'in resmi onayını da almıştı.
Kaynak: AA