Yenişehir Ovasına Hayat Verecek Baraj Hızla Kirleniyor

Bursa'nın tarım ambarı olan Yenişehir ovasına hayat vermesi için yapılan Boğazköy Barajı'na zehir aktığı ileri sürüldü.

Yenişehir Ovasına Hayat Verecek Baraj Hızla Kirleniyor

2011 yılında su tutmaya başlayan barajda 16 kilometrelik kapalı sistem ana hat boru döşeme işi biterken, 25 köyün arazisi sulanacak. Ancak, Boğazköy Barajı’nı ve baraja akan Kocasu Deresi’ni görenler gözlerine inanamıyor. Google earht’den çekilen son fotoğraflar, hem Boğazköy Barajı’nda, hem de Kocasu’da yaşanan kirliliğinin boyutunu gözler önüne seriyor.

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılında açtığı ve 225 milyon TL’ye mal olan Boğazköy Barajı suyunun İnegöl’deki arıtma yüzünden tuzlu aktığını, bu şekilde tarımda kullanılamayacağını iddia etti. Tuzlu suyla sebze sulanamayacağını belirten Aktaş, bu suyun kullanılması halinde mahsul alınamayacağı gibi, toprakların çoraklaşacağını söyledi.

Aktaş, “Boğazköy Barajı’nın suyu maalesef İnegöl’deki arıtma tesislerinden kaynaklanan sıkıntıdan dolayı tuzlu akmaktadır. Tuzlu suyu bu şekilde tarımda kullanmak imkansız. Tuzlu suda sebze yetişmez, verim alınamaz. Toprak çoraklaşır. Bu aşamada Bogazköy Barajı su tutmuyor. Su doğrudan Kocasu’ya akıyor. Bu suyu Yenişehir çiftçisi kullanmak zorunda kalıyor. Eğer çiftçi bu suyu kullanmaya devam ederse toprağın verimini öldürür” dedi.

Yenişehirli çiftçiler ise, İnegöl Organize Sanayi Bölgesi'nin arıtma tesislerini yeteri kadar çalıştırılmadığını öne sürerek, tarlaların bu suyla sulanmasının felaket olacağını ifade etti.

Kirliliğin Google Earht'ten çekilen fotoğraflarda da görüldüğüne dikkat çeken çiftçiler, sulama başlamadan tedbir alınmasını istedi.

Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş ve vatandaşların Kocasu’daki kirliliği defalarca gündeme getirmeleri üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin bu meseleyle ilgilenip AK Parti Bursa Milletvekili, Tarım Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Önder Matlı’yı aradığı öğrenildi. Bakan Güllüce’nin ayrıca Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne talimat verdiği ve bir ekibin baraj çevresinde inceleme başlattığı bildirildi.

Kaynak: İHA