'Kayıp Çocuklar'A Karşı Broşürlü Uyarı

Adana'da Gizem Akdeniz, Kars'ta Mert Aydın, Manisa'da Umut Zambak'ın kaybolduktan sonra ölü bulunmalarının ardından çocuklar, polis ekiplerince ailelerinden izinsiz hiçbir yere gitmemeleri gibi çeşitli konularda bilgilendiriliyor.

Son günlerde yaşanan kaybolma, kaçırılma ve taciz olaylarının ardından polis ekipleri, bilinçlendirme çalışmalarına hız verdi. Çocukları, istenmeyen olaylara karşı bilinçlendirmeyi hedefleyen Adana Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri, bu kapsamda okul okul, sokak sokak gezip, çocuklara uyarı broşürü dağıtıyor.
Ekipler, sadece okullarda değil, sorumluluk alanlarındaki sokakları da adım adım gezip, çocukları, ailelerinden izinsiz hiçbir yere gitmemeleri, yabancı kişilerin verdiği yiyeceği yememeleri, karşılaştıkları benzer durumları ailelerine anlatmaları gibi konularda uyarıyor.
Ekiplerin dağıttığı "çocuk güvenliği" broşüründe, "Siz, bizim için değerlisiniz. Biz, sizin için varız. Şayet sen, kardeşin veya arkadaşın tehlikedeyse polisi hemen ve hiç çekinmeden arayabilirsin. Polis, mutlaka gelecek ve size yardım edecektir. Polis, sizleri tehlikelerden koruyan, yardımsever bir dostunuzdur" ifadelerine yer veriliyor.
- "Çocuk güvenliği"
Broşürde, çocukların bilmeleri gereken şu önlemler vurgulanıyor:
"Bir yere giderken veya araca binerken yanımda tanıdığım biri bile olsa aileme veya yetkili bir yetişkine haber verir, onay alırım. Birisinden bir şey alırken, bu kişiyi tanıyor olsam bile almadan önce ailem veya yetkili bir yetişkinden mutlaka izin alırım. Bir yere giderken ya da sokakta oynarken yanımda mutlaka bir arkadaşım olur. Birisinin bana dokunması beni herhangi bir şekilde tedirgin ediyorsa, bu kişiyi tanıyor olsam bile 'Hayır, dokunma bana' demekten çekinmem. Kafam karışırsa, tedirginsem veya korktuysam aileme veya yetkili bir yetişkine bunu iletmekten çekinmem. Hoşlanmadığım bir durumda 'hayır' diyebilmeliyim. Güçlüyüm, akıllıyım, kendimi güvende hissetmek en doğal hakkım."
Anne ve babalara da bu konuda uygulamaları gereken kuralların sıralandığı broşürde, şu tavsiyeler yer alıyor:
"Çocuklarınıza ev anahtarınızı vermeniz gerektiğinde anahtarlığınızda adresiniz ve isminizi belirten işaret bulunmamasına dikkat edin. Çocuklarınızın ev dışında yalnız dolaşmasına ve nezaret edilmeyecek yerlerde (kalorifer daireleri, bodrum, inşaat gibi) oynamasına izin vermeyin. Okula yürüyerek giden çocuğunuza bilinen işlek caddelerden, grup halinde gidip gelmeye dikkat etmelerini öğütleyin. Çocuklarınızdan, yabancıların yakınlık göstermesi ve hediye vermesini kabul etmemelerini isteyin. Evden çıktıklarında nerede ve kiminle olduklarını size her seferinde söylemelerini öğütleyin. Çocuklarınız dışarı çıktığında üzerinde fazla miktarda para ve kıymetli eşya bulunmamasına dikkat edin. Çocukların oynadığı bölgede alışılmamış ve sıklıkta dolaşan şahıs veya araçları, gerektiğinde en yakın güvenlik kuvvetleri birimlerine bildirin. Çocuklarınızı, tanımadıkları kişilerin araçlarına binmemeleri konusunda uyarın."
- Öğrencilerin hassasiyeti arttı
Cebesoy İlkokulu 5. sınıf öğrencisi Çağatay Aydın, polisin dağıttığı broşürü incelediğini, bir yerden başka yere giderken ailesine sormadan asla hareket etmeyeceğini ve bilmediği hiçbir araca habersiz binmeyeceğini söyledi.

Aydın, Adana'da 6 yaşındaki Gizem Akdeniz'in kaybolduktan sonra öldürülmüş halde bulunmasına çok üzüldüklerini belirterek, "Yakınlarımız bile olsa kimseye sormadan birisiyle gitmemeliyiz. Akrabamız, komşumuz olsa bile kimseye fazla güvenmemeliyiz" dedi.

Açelya Dilek Şahin de broşürde güvenlikleri için uyarı bulunduğunu ifade etti.

Şahin, Gizem Akdeniz'e çok üzüldüklerini anlatarak, "Artık tanımadığım kişilerle bir yere gitmiyorum. Yanımda biri olmadan bir yere gitmiyorum. Anneme sormadan kimseyle dışarı çıkmıyorum" diye konuştu.

Kaynak: AA