Şanlıurfa'nın Vergi Rekortmenleri Beli Oldu

Şanlıurfa'nın 2013 yılının vergi rekortmeni Müteahhit Osman Uluç olduğu bildirildi.

Şanlıurfa Vergi Dairesi Başkan vekili Cemal Demir, yaptığı yazılı açıklamada Uluç'un geçtiğimiz yıl bir milyon liranın üzerinde vergi ödeyerek en çok vergi ödeyen 100 kişi listesinin başında yer aldığını söyledi.

Listenin ikinci sırasında yeminli müşavir Hasan Kırmıç, üçüncü sırada, pamuk ticareti yapan Mehmet Doğan'ın yer aldığını aktaran Demir, ilk 100'de sıralamaya giren mükelleflerin meslek gurupları 13 eczacı, 10 müteahhit, 10 noter, 7 avukat, 3 akaryakıt satıcısı, 4 toptan satış yapan esnaf, 3 yeminli mali müşavir, 1 mühendis ve 49 değişik iş kollarında faaliyet gösterenlerden oluştuğunu belirtti.

Geçen yıl 24 bin 164 kişiden gelir vergisi beyannamesinde bulunduğunu bu sayının geçen yılla göre 913 kişinin artığını kaydeden Demir,

"Bir önceki yılın aynı ayına göre beyanname sayısında 913 adet, yani yüzde 3 artı. Verilen beyannameler üzerinden toplam 38 milyon 978 bin 481 lira gelir vergisi tahakkuk edildi. Bir önceki yılın aynı ayına göre tahakkuk eden gelir vergisinde yüzde 13 oranında artış gerçekleşti. Kira gelirlerine ilişkin alınan beyanname sayısı geçen yıla göre 560 adet azaldı. Fakat kira gelirleri üzerinden tahakkuk eden gelir vergisi bir önceki yıla göre yüzde 12 oranında arttı. Beyanname sayısında bir önceki yıla göre yüzde 19 oranında azaldı" dedi.

Bir çok hizmetin kaynağının ödenen vergilerle yapıldığı hatırlatan Demir,

"Devletimizden beklediğimizden sağlık, güvenlik, eğitim, yatırım, elektrik, yol, su gibi tüm hizmetlerin yapılabilmesi ancak toplanan vergilerle mümkündür. Bunun için mükelleflerimizden alış verişlerde belge düzenlemelerini, vatandaşlarımızdan da tüm mal ve hizmet alışlarında ısrarla belge almalarını istiyoruz. Vatandaşlarımızca, alış verişlerinde belgelerini alsalar da almasalar da ödedikleri fiyatın içinde katma değer verginin bulunduğunu, belge almaları halinde bu verginin devletin kasasına, almamaları halinde ise işletme sahibinin cebinde kalacağının bilinmesini istiyoruz. Belgelerini almanın bir vatandaşlık görevi olduğu unutulmamalıdır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA