'Sizin Fikriniz Sizin Projeniz' Yarışması

Renault'nun, "Sizin Fikriniz Sizin Projeniz" yarışmasında birinci olan Füsun Yönder Anadolu Lisesi öğrencileri, İstanbul'da uygulanacak "Servisçini Denetle Trafik Emniyette" adlı projelerini hayata geçirdi.

Renault açıklamasına göre Renault, Total, Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nün üç yıldır düzenlediği "Sizin Fikriniz Sizin Projeniz" yol güvenliği yarışmasında birinci olan proje, uygulamaya geçirildi. Buna göre, İstanbul'da okul servis sürücülerinin trafik kurallarına uyup uymadığını öğrenciler denetleyecek.
Bahçelievler ilçesinde başlayacak, daha sonra İstanbul'a yaygınlaştırılacak uygulamanın ilham kaynağı, yarışmanın 2012-2013 yılı Türkiye birincisi Füsun Yönder Anadolu Lisesi 10-E sınıfı öğrencileri oldu.
Söz konusu okul projesinin gelecek yıl İstanbul'un bütün okullarında uygulanmasına ilişkin karar yine Füsun Yönder Anadolu Lisesi'nde duyuruldu. Servisleri denetleme işini artık servise binen liseli öğrencilerin de yapabilmesi için geliştirilen eğitim, ceza ve ödül sistemi okul müdürlükleri ve ilçe eğitim müdürlükleri tarafından belirlenip, yine onlar tarafından yakından izlenecek.
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ve Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkan Yardımcısı Fahrettin Ecevit ile birlikte okulu ziyaret eden İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, ziyaret sırasında yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Füsun Yönder Lisesi öğrencilerimizin bu değerli projesini Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Çıkrıkçı önderliğinde önce Bahçelievler'deki okullarda uygulamaya başlayacağız. Ardından uygulama sonuçlarını bütün ilçe milli eğitim müdürlerimizle paylaşıp, projeyi İstanbul'a yaygınlaştıracağız."
Renult Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar da en büyük arzularının bu projenin tüm Türkiye'de uygulanması olduğunu belirtti.

Aybar şunları dile getirdi:
"Füsun Yönder Anadolu Lisesi'ndeki gençlerimiz, hepimizi heyecanlandıran, yürekten desteklediğimiz bir yol güvenliği projesi geliştirdi. Çok güzel bir fikir ve gelecekte birçok öğrencimizin okula güvenli biçimde gidip gelmelerini sağlayacak bir proje. Bunun devam edip, yayılması gerekiyor. Bu projenin dalga dalga büyüyüp, önce İstanbul'da ve sonra da tüm Türkiye'de uygulanması en büyük arzumuzdur."
İki yıl önce projeyi pilot biçimde kendi okullarında uygulayan öğrenciler ise artık okuldaki tüm öğrencilerin bu uygulamaya sahip çıktığını ve denetleme aşamasından sürücüleri uyarı aşamasına geçtiklerini aktardı.

- Öğrenciler, şoförlere karne verdi

Açıklamaya göre, uygulama kapsamında denetimi yapacak tüm öğrencilere eğitim verildi, denetim için bir form hazırlandı. Formda denetlenecek 11 unsur ise şöyle sıralandı:
"Trafik ışıklarına uymak. Takip mesafesini korumak. Hız limitine uymak. Araç kullanırken telefonla konuşmamak. Şerit ihlali yapmamak. Öğrencileri uygun yerde indirip bindirmek. Trafik çantası ve ilkyardım çantası bulundurmak. Yayalara yol vermek. Alkollü, yorgun ve uykusuz araç kullanmamak. Emniyet kemeri takmak. Trafik işaret ve göstergelerine uymak."
Açıklamaya göre öğrenciler, ilk denetimi servis şoförlerinin haberi olmadan yaptı. Böylece servis şoförlerinin her gün yaptığı hatalar tespit edildi.
Yapılan tespit sonucunda, 10 servis şoförünün 10'unun da emniyet kemeri takmadığı, 8'inin araç kullanırken telefonla konuştuğu, 3'ünün hız limitine uymadığı ve takip mesafesini korumadığı belirlendi. Servis şoförlerinin yayalara yol verdiği ve araçlarında ilkyardım çantası bulundurduğu, bir şoförün ise bir defaya mahsus kırmızı ışıkta geçtiği tespit edildi. Projenin ikinci aşamasında denetim servis şoförlerinin bilgisi dahilinde gerçekleştirildi.

Bu denetimin sonunda, bir şoför denetlemeye girmeyi kabul etmezken, diğerleri bütün kriterlere yüzde 100 uymaya başladı.

Denetlemelerden alınan sonuçlar değerlendirilerek bir karne haline getirildi ve dönem sonunda "hayatta kalmanın karnesi" şoförler için düzenlendi.

Bir sonraki yıl şoförler karnelerine göre işe alınacak.
Kaynak: AA