'Değişen Türkiye' Toplantıları

Sivil Dayanışma Platformu (SDP) ve Akdeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği (AKSAM) nce "Değişen Türkiye" toplantılarının Adana buluşması gerçekleştirildi.

Adana Ticaret Odası toplantı salonunda düzenlenen toplantıya konuşmacı olarak SDP Başkanı Ayhan Oğan, avukat Mehmet Uçum, İstanbul Bilgi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim görevlisi Kerim Paker, gazeteci yazar Fadime Özkan ile Fatih Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan AKSAM Başkanı Kasım Pamuk, 'Değişen Türkiye' toplantılarının Adana ayağına ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Ülke ve bölgedeki değişimin baş döndürücü bir şekilde devam ettiğini ifade eden Pamuk, "Bu değişim sürecinde başımızı tüm cephelere döndürmek zorundayız. Değişim bazen toplum mühendislerinin yönlendirmesiyle, bazen de toplumun doğal talepleri doğrultusunda tezahür eder. Bu değişim karşısında güçlü olanlar değil değişime ayak uyduranlar ayakta kalıyor" dedi.

SDP Başkanı Ayhan Oğan ise konuşmasında Türkiye'de yaşanan değişim sürecinin, bir şeylerin kırılıp yeniden yapılandırıldığı ve tarihi bir süreç olduğunu dile getirdi. Halkın siyasete bu kadar dahil olduğu başka bir ülkenin zor bulunacağını ifade eden Oğan, "Bunun dezavantajları var ama bence avantajları daha fazla. Türkiye'de değişimin temel dinamiği buradaki halktır. Bütün renkleri ve farklılıklarıyla. Buradaki değişim. bütün bölgeyi ve küresel sistemi değiştirmektir" diye konuştu.

Türkiye'nin önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanını seçeceğini ifade eden Oğan şunları kaydetti:
"Bu seçimle birlikte Türkiye yeni bir hükümet sistemine ilk adımını atmış olacak. Halkın oylarıyla seçilen Cumhurbaşkanı için hiç kimse bu sistemin parlamenter bir sistem olduğunu söyleyemez. Toplumsal muhalefet bu konuyu her ne kadar gündeme getirmese de bu mutlaka gündeme gelecek. Türkiye'nin hükümet sistemi başkanlık mı yarı başkanlık mı olacak bunun şimdiden buralarda konuşulması lazım. Bu süreçte halkın iradesinin ortaya çıkarılması ve siyasi sürece dahil edilmesi gerek."
Kaynak: AA