'Karkamış Antik Kenti ve Devam Eden Kazılar' Toplantısı

Suriye sınırının sıfır noktasındaki Karkamış Antik Kenti'nde sürdürülen kazının başkanı Prof. Dr. Nicola Marchetti, kazı çalışmaları devam eden Karkamış Antik Kenti'ne yapılacak arkeoparkla turistlerin bu bölgeye "su" gibi geleceğini düşündüklerini söyledi.

Marchetti, Gaziantep Turizm Derneği ve Gaziantep Kulübü Derneği tarafından Şehitkamil Kültür Merkezinde düzenlenen "Karkamış Antik Kenti ve devam eden kazılar" toplantısında, antik kentin konumu, yapılan kazıların tarihçesi, halihazırda sürdürülen kazı ve bulunan eserler hakkında bilgi verdi.
Kazılarında en önemli bölgenin iki sene önce buldukları aşağı saray, aşağı kent olduğunu, bu bölgede iki tapınak bulunduğunu ifade eden Marchetti, bu bölgedeki kazının en önemli aşamasının bu sene bitirileceğini kaydetti.

Marchetti, aynı bölgede Gaziantep için en önemli buldukları eserin Akarca ve Sümerce yazılı, Babilon ana tanrısı Tanrı Marduk'un konuşulduğu edebi bir tablet olduğunu, böyle bir tabletin tek başına olamayacağını, mutlaka çevresinde bir kütüphanenin de varlığına işaret ettiğini belirtti.

Kazı bölgesinin yasak bölge olduğu için kimsenin giremediğini ancak arkeopark yapılırsa serbest ziyaretin başlamasını umduğunu ifade eden Marchetti, şunları söyledi:
"Biz daha önce Tilmen ve Taşlıgeçit'te açtık ama Tilmen 5.5, Taşlığeçit 4.5 hektar, Karkamış ise 90 hektar. Burası için çok geniş bir fikir ve çalışma lazım. Biz burayı en kısa zamanda açmayı düşünüyoruz, hedefimiz o. Bu yönde projeler var, dijital modeller var. Planlar çok büyük. Bölge için, ülke için turistik potansiyelin sınırsız olduğunu düşünüyorum. Dünya Karkamış'ı tanıyor. Karkamış Antik Kenti'ne yapılacak arkeoparkla turistlerin bu bölgeye 'su' gibi geleceğini düşünüyoruz."
Marchetti, arkeoparkın ve Karkamış'ın Gaziantep için kültür turizminde büyük fayda sağlayacağını, yeni bir dönem başlayacağını belirterek, "Karkamış, Zeugma, Rumkale, İslahiye, Tilmen ve Düllük Antik Kenti'ne yol açacak" dedi.

- 1699'daki ziyaretçi
Marchetti, Karkamış'a tarih boyunca da turistlerin geldiğini anlattı.
Kazıda, 1697 tarihli Avusturya İmparatoru 2. Leopold dönemine ait gümüş para bulduklarını anlatan Marchetti, "Biz biliyoruz ki 1699'da buraya bir ziyaretçi var. Arkeolog değil yazar. O yazar '1699 Nisan ayında Cerablusta çok geniş bir höyük var, toprak surları var, ben ziyaret ettim' diyor. Biz bu parayı yüzeyde bulduk. Düşünüyoruz ki bence yüzde 100 bu para o yazar ziyaretçinin cebinden düştü. Çünkü çok yakın" dedi.

Kazı çalışmanın eserlerin korunması açısından da önemli olduğunu, bu yönde çok zahmetli ve uzun süren işlemler yaptıklarını anlatan Marchetti, "Biz desteksiz nereye gideceğiz? Karkamış çok büyük bir hedef, ümit. Ümitler sizsiniz. Bunun için çok teşekkür ederim" diye konuştu.


Kaynak: AA