İşçilerden Hastane Bahçesinde Basın Açıklaması

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bir taşeron firma bünyesinde çalışan Dev Sağlık-İş üyeleri, bir kişinin işten çıkarıldığı iddiasıyla basın açıklaması yaptı.

Hastane önünde toplanan Devrimci İşçi Sendikası'na (DİSK) bağlı Dev Sağlık-İş üyesi grup adına konuşan sendikanın Samsun Bölge Temsilcisi Yüksel Arslan, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 20 senedir hasta bakıcılık, pansuman ve temizlik işçiliği yapan Mustafa Gürel'in bacağı kırık olduğundan 3 ay ağır işlerde çalışamaz raporu almasına rağmen şirket şefinin, doktor raporunu tanımayarak Güler'in işine son verdiğini söyledi.

Taşeron işçi çalıştırmanın keyfi ve angarya olduğunu ifade eden Arslan, şöyle devam etti:
''Emeğin vahşi sömürüsü anlamına gelen taşeron çalıştırma yasaklanması yerine genişletilmek isteniyor. Bizim tabirimizle yasa dışı olan bu sistem yasal zemine oturtulmak isteniyor. Oysa ki mevcut yasaya uyulsa her şey çözülecek. Bu hastanenin başhekimi, yöneticisi ve kamu sekreterliği çok iyi biliyor ki hastanelerde çalışan taşeron sağlık işçilerinin emir ve talimatını şirketten değil, hastane yönetiminden alıyorlar. Bir düşünün 800 taşeron sağlık işçisine 2 tane şirket şefinin emir ve talimat verdiğini. Ne olur kaos olur. Ayrıca burası hastane. Kocaman hastaneyi yani sağlık hizmetlerini bunlar mı yönetiyor ? O zaman buradaki yetkililer ne iş yapar ?''
Taşeron işçilerin genel temizlik işçisi adı altında işe alınmalarına rağmen sağlık hizmetlerinde çalıştırıldıklarını dile getiren Arslan, şunları kaydetti:
''Genel temizlik ihalesi yapılır. İşçiler temizlikçi gibi işe alınırlar. Ama yaptıkları işlere bakın, hasta bakıcılık, yoğun bakımda hastaya bakım, hasta yıkama, hastayı tıraş etme, hasta taşıma, ameliyathanede malzemeleri sterilize etmek, ameliyat anında doktora yardım, kan taşıma, ilaç taşıma, dosya ve evrak taşıma, acil servislerde hastaları taşıma ve müdahale, önceleri sonda takma ve pansuman. Evet, ihaleye bakılınca genel temizlik. Ama işin aslı ortada hileyle başka işler yaptırmak. İşte hastane yönetimleri bu işi yapıyor yani emek satıyor. Yani sağlık işçilerini köleleştiriyor.''
Arslan, taşeron çalıştırma biçiminin devam etmesi durumunda ölümlerin, işten atmaların, acımasızlıkların artacağını savunarak, "Arkadaşımızın hem tartaklanması hem de işinden atılması taşeron çalıştırmanın ne olduğunu gösteriyor. Asıl işveren Kamu Hastanesi Birliği işçi arkadaşımızın işten atılmasına sessiz kalmış, bizim işçimiz değil şirket işçisi mantığı yürütmektedir. Oysaki yasada asıl işveren işçilerin tüm haklarından sorumludur. Evet işçilere değer verildiği söylenilen bu günlerde işçi kıyımı halen yapılmaktadır. Samsun Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği bu işçinin derhal mağduriyetini gidererek iş başı yaptırmalıdır. Arkadaşımızın yanındayız'' dedi.

Grup, bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.
Kaynak: AA