Gümrük Bakanı Yazıcı'dan Yeni Tüketici Kanunu'na İlişkin Açıklama (1)

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, tüketicilerin bankacılık hizmetleriyle ilgili yaşadığı sorunlara çözümler getirdiklerini belirterek, "Kanunda, haksız olarak talep edilen ücret, masraf ve komisyonların alınmasının önüne geçilmektedir.

Bankalar artık her işlem için tüketiciden ücret talep edemeyecekler. BDDK ile Bakanlığımız ücretlendirilebilecek hizmet türlerini belirleyecekler" dedi.


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında Yeni Tüketici Kanunu'na ilişkin bilgi verdi. Yazıcı, yaptığı konuşmada, tüketicilerin alış-veriş sırasında veya kredi kartı temininde imzaladıkları sözleşmelere yönelik yeni düzenlemeler yaptıklarını belirterek, tüketicinin, bundan böyle sözleşme imzalamadan önce açık ve anlaşılır bir şekilde bilgilendirilmelerinin zorunlu olacağını bildirdi. Tüketicinin imzaladığı sözleşmelerin koşullarının sözleşme süresi içerisinde satıcılar tarafından değiştirilemeyeceğine dikkati çeken Yazıcı, tüketiciden talep edilecek her türlü ücret ve masrafa ilişkin bilgilerin, sözleşmenin eki olarak tüketiciye ayrıca verileceğini ifade etti.

Yazıcı, mevcut uygulamada tüketiciden alınacak ücretlerin sözleşmelerin içerisine gizlendiğini belirterek, tüketicilerin ne ödeyeceğini tam olarak bilemediğini ve yeni düzenlemeyle ücretler sözleşmenin eki olarak ayrıca verileceğinden tüketicilerin ödeyeceği ücretler hakkında tam bilgi sahibi olacağını söyledi.

"TÜKETİCİLERİN SÖZLEŞMEDEN CAYMA HAKKINI YENİDEN DÜZENLEDİK"
Eski mevzuatta, yani halen yürürlükte olan ama Çarşamba gününden itibaren geçmişte kalacak tüketici kanununda, iş yeri dışında, yani kapıdan yapılan satışlarda ve mesafeli satışlarda cayma hakkı 7 gün, devre tatil sözleşmelerinde ise 10 gün olduğunu hatırlatan Yazıcı, "Yeni kanunda cayma süreleri 14 güne çıkarılmıştır. Cayma hakkının 2 hafta içinde kullanılabileceği diğer sözleşmeler şunla, ön ödemeli konut satışları, tüketici kredisi sözleşmeleri ve finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmeler" dedi.

Yazıcı, tüketicilerin bankacılık hizmetleriyle ilgili yaşadığı sorunlara çözümler getirdiklerini belirterek, "Kanunda, haksız olarak talep edilen ücret, masraf ve komisyonların alınmasının önüne geçilmektedir. Bankalar artık her işlem için tüketiciden ücret talep edemeyecekler. BDDK ile Bakanlığımız ücretlendirilebilecek hizmet türlerini belirleyecekler" dedi.

"KART AİDATI PROBLEMİ ÇÖZÜME KAVUŞTURULDU"
Tüketicilerin yine yoğun şikayetlerine konu olan kart aidatı problemin çözüme kavuşturulduğunu anlatan Yazıcı, "Bundan böyle kart çıkaran kuruluşlar tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı sunmak zorunda olacaktır. Dolayısıyla burada tercih tüketiciye bırakılmıştır" diye konuştu.

Konut kredisinin erken ödenmesi halinde yükümlülük hafifletildiğini anlatan Yazıcı, "Mevcut düzenlemelere göre; yüzde 2 olan erken ödeme tazminatı; yeni Kanun’da, kalan vadesi 36 aya kadar olan kredilerde yüzde 1’e düşürülmüştür. Bu da tüketicinin lehine olan son derece önemli bir düzenlemedir" dedi.

Tüketicilerin kredi taksitlerini ödemesi için Bankalar tarafından zorunlu olarak açılan hesaplardan, ücret ya da masraf talep edilmesinin yasaklandığına dikkati çeken Yazıcı, kredi için açılan hesaptan hiçbir şekilde hesap işletim ücretinin alınmayacağını ifade etti.

Yeni düzenlemeyle bankaların, tüketicinin açık talimatı olmaksızın, kredi sözleşmesi ile ilişkili bir 'kredili mevduat sözleşmesi' yapamayacağını anlatan Yazıcı, bu şekilde tüketicilerimizin daha fazla faiz yükü ile karşılaşmasının önüne geçildiğini dile getirdi

Kaynak: İHA