İran Savunma Bakanı Dehkan Açıklaması

İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan, "Nihai nükleer anlaşmanın ardından siyonist rejimin (İsrail) nükleer, kimyasal ve mikrobik silahlardan arındırılması gündeme alınmalıdır" dedi.

Resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre Savunma Bakanı Dehkan, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'in CBS kanalına verdiği röportajında, "nükleer müzakerelerin çözüme kavuşturulmasının ardından İran'ın füze gücü gibi başka konuları gündeme getirecekleri" yönündeki açıklamalarına, "İran'ın füze savunma kapasitesi, konvansiyonel ve caydırıcı olmakla birlikte müzakere konusu değildir" cevabını verdi.
Dehkan, nükleer müzakerelerin çözüme kavuşturulması ve nükleer anlaşmanın sağlanmasının ardından yeni bir konu gündeme alınacaksa bunun "nükleer silahlardan tamamen arındırılmış bir Ortadoğu için siyonist rejimin sahip olduğu nükleer, kimyasal ve mikrobik silahlarının tamamen ortadan kaldırılması, sonrasında ise bu korkunç silahları ilk kez kullanan ülke unvanına sahip olan ABD'nin bu silahlardan arındırılması" olması gerektiğini söyledi.

İranlı müzakere heyetine seslenen Savunma Bakanı Dehkan, "Müzakere heyetimizden 5+1 ülkeleri ile devam eden nükleer görüşmelerin yanı sıra, dünya ve bölge güvenliği için en büyük tehlike olan Siyonist rejimin nükleer, kimyasal ve mikrobik silahlarının tümünden arındırılması ve aynı şekilde ABD'nin de NPT anlaşmasının 6'ncı maddesi gereğince sahip olduğu nükleer silahlardan arındırılması için tüm çabalarını sarf etmelerini istiyoruz" diye konuştu.

"Siyonist rejim her anını İran'ın caydırıcı gücünden endişe duyarak geçirmelidir" diyen Dehkan, İran'ın caydırıcı gücü olmasaydı İsrail'in savaş ve kan dökerek Ortadoğu'yu kendi hakimiyeti altına almaya çalışacağını iddia etti.
Dehkan, ABD'li mevkidaşı Hagel'in İsrail ziyareti dönüşü verdiği röportaja atıfta bulunarak, "ABD gibi süper güç olduğunu iddia eden bir ülkenin savunma bakanının İran'ın nükleer meselesine çözüm yolu bulmak için İsrail'den izin aldıklarını açıklaması utanç vericidir" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA