Denizciliği Topluma Birlikte Sevdirecekler

Ege İşŸ Kadınları DerneğŸi (EGİKAD) Türk halkına denizciliğŸi sevdirmek için Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir şžubesi ile projeler üretecek.

EGİKAD'ın geleneksel hale gelen "Biz Bize" toplantılarının bu ayki konuğŸu Deniz Ticaret Odası İzmir şžubesi Yönetim Kurulu BaşŸkanı Yusuf ǖztürk oldu.
Yönetim Kurulu ǜyesi Mihri LJelik ile toplantıya katılan ǖztürk, işŸ kadınlarına denizciliğŸi ve İzmir'in denizcilikteki payını anlattı.
Toplantının açılışŸında konuşŸan EGİKAD Yönetim Kurulu BaşŸkanı Betül ElmasoğŸlu, EGİKAD'ın projeleri ile topluma hizmet etmek için çalışŸtığŸını söyledi. İşŸ kadınlarının sayısının artırılması ve sorunlarının çözülmesi için çaba harcadıklarını anlatan ElmasoğŸlu, bununla birlikte sosyal projelere de önem verdiklerini kaydetti.

Deniz Ticaret Odası ile 12 engelli kişŸiye deniz temalı ebru kursu verdiklerini, engellilerin de kendilerini gelişŸtirmelerine imkan sağŸladıklarını açıklayan ElmasoğŸlu, "Türkiye'nin 3 tarafı denizlerle çevrili ama, denizcilik kültürümüz zayıf. Bunun gelişŸtirilmesi için DTO izmir şžubesi ile yeni projelerde birlikte olabiliriz. Biz bu konulardaki ortak proje tekliflerine açığŸız. ǜyelerimizin de denizle ilişŸkisinin artırılması içinde çalışŸabiliriz. Bu işŸbirliğŸinin İzmir için güzel projelere dönüşŸeceğŸine inanıyorum" dedi.

DTO İzmir şžubesi Yönetim Kurulu BaşŸkanı Yusuf ǖztürk de Türkiye'nin 3 tarafının denizlerle çevrili olmasına rağŸmen bugüne kadar ne yazık ki toplum olarak denize arkalarını döndüklerini dile getirdi.
Türkiye'de balık tüketiminin kişŸi başŸına yılda sadece 7,6 kilogram olduğŸuna, bu rakamın İspanya'da 40, Japonya'da 90 kilogram olduğŸuna dikkati çeken ǖztürk, şŸunları kaydetti:
"Denizdeki potansiyelimizi kullanamıyoruz. Bir tek Türk bayraklı yolcu gemimiz yok. Marinalar yaparak, deniz sporlarını gelişŸtirerek ülkemize daha çok katma değŸer sağŸlayabiliriz. Bugün sörf turizminin Türkiye'deki merkezi olan Alaçatı'da sadece 90 günlük bir sezon var. Buna rağŸmen yıllık 20-25 milyon dolar ülkemize katkı sağŸlanıyor. EğŸer buradaki mevzuat ve SİT ile ilgili sorunlar çözülürse yeni alanlar yaratılabilirse sezonu 200 günün üzerine çıkarabiliriz. Bu sayede sadece buradaki ülke olarak kazancımızı 3 katına çıkarabiliriz."

 
Kaynak: AA