Arü’de 'Ardahan 3. Kariyer Günleri” Yapıldı
Ardahan Üniversitesi (ARÜ) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işbirliği ile “Ardahan 3. Kariyer Günleri” düzenlendi.
Yakın zamanda mezun olacak olan öğrencilerin daha sağlam temeller üzerine kurulu bir kariyer planlamasına yardımcı olmak için düzenlenen etkinlik 21-22 Mayıs 2014 tarihleri arasında ARÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Konferans Salonu’nda yapıldı. 21 Mayıs 2014 Çarşamba gününden itibaren başlayan programa ARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan, İŞKUR Ardahan İl Müdürü Aydın Yılmaz, Kars KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürü Mustafa Işık, İŞKUR İş ve Meslek Danışmanı Taner Beter, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Proje Koordinatörü Nurullah Karaca, ARÜ’lü akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
“SADECE DÜŞÜNEN DEĞİL, YAPAN KAZANIR. ROTANIZI BELİRLEYİN”
“Sadece düşünen değil, yapan kazanır. Rotanızı belirleyin”sloganı çerçevesinde düzenlenen etkinliğin açış konuşmasını yapan ARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan, üniversitelerin gençleri eğitme, öğretme ve toplum ile bütünleştirme misyonu ile hareket ettiğini belirtti.
PROF. DR. DOĞAN: “MUTLULUK, SAATE BAKMAYI UNUTMAKTIR”
Başarı ile mutluluğun birbirine bağlı iki kavram olduğunu ifade eden Prof. Dr. Doğan mutluluğu,“saate bakmayı unutmak” şeklindeniteledi. Prof. Dr. Doğan, bu bağlamda zaman kaygısı taşımayan bireylerin iş hayatında başarılı çalışmalar gerçekleştirebileceğini dile getirdi. Başarı hakkında birçok tanım yapıldığını da hatırlatan Prof. Dr. Doğan, “Başarı, şartlar ne olursa olsun yalan söylememektir”şeklinde bir tespitte bulundu.
İş hayatında mutluluğun önemine dikkat çeken Prof. Dr. Doğan, “Meslek öyle bir şeydir ki, sabah kalkıp aynaya baktığımızda kendi gözlerimizin içine mutlu bakabilmeliyiz. Çünkü insanlar mutlu olabilecekleri meslekleri tercih ediyor. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’nde son 20 yılda,‘mesleğe başladıktan sonra 4 yıl içinde mesleğini değiştiren insanlar’ var. ABD’de bu şekilde mesleğini değiştirenlerin oranı %70’lere varıyor. İşte bu nedenle, meslek seçerken ve iş hayatına atılırken hayattaki pusulanız çok önemlidir.” diyerek, özellikle genç bireylerin meslek ve kariyer süreçlerini doğru bir şekilde değerlendirmesinin hayati olduğunu kaydetti.
GENÇLERE ALTIN TAVSİYELER
İŞKUR İl Müdürü Aydın Yılmaz söz konusu etkinliğin, yakın zamanda iş hayatına atılacak ve kariyer planlaması yapacak öğrencilere yol göstermek açısından önemli olduğunu vurguladı.
Programda “İŞKUR ve İş Arama Becerileri” başlıklı bir sunum yapan İŞKUR İş ve Meslek Danışmanı Taner Beter, doğru iş seçiminin nasıl yapılması gerektiğiyle ilgili pratik tavsiyelerde bulundu. Ayrıca Beter, “özgeçmiş oluşturma” ve iş başvurusu mülakatlarında dikkat edilmesi gereken noktalara değindi.
“GİRİŞİMCİ, RİSK ALARAK YENİLİK YAPAN KİŞİDİR”
Kars KOSGEB Hizmet Müdürü Mustafa Işık, “girişimci ve girişimcilik” gibi konular hakkında çeşitli bilgiler verdi. Işık, girişimciyi,“risk alarak yenilik yapan kişi olarak”tanımladı. Işık, başarılı bir girişimcinin ise, “özgüveni yüksek, risk almaya hazır, yaratıcı düşünme yeteneğine sahip, kararlı, motivasyonu yüksek, yeni fikirlere açık” bir profile sahip olması gerektiğini belirtti.
İş kurma süreçleri ve KOSGEB olanakları ile ilgili de konuşan Işık, “Yeni kurulan işletmelere KOSGEB tarafından bin TL’den 70 bin TL’ye kadar geri ödemesiz çeşitli destekler verilmektedir” diyerek, girişimci olmak isteyen kişilerin söz konusu imkân ve fırsatlardan yararlanabileceğini bildirdi.
Programın ikinci oturumunda söz alan SERKA Proje Koordinatörü Nurullah Karaca, SERKA’nın yapısı ve işleyişi hakkında bilgi verdi. Ardahan Üniversitesi Öğr. Gör. Ali Yıldırım ise, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) hakkında çeşitli önerilerde bulundu.
“MESLEĞİNİZİ SEVEREK YAPMALISINIZ”
Programın ilk gününün ardından oturumlar 22 Mayıs 2014 Perşembe günü de devam etti. Etkinliğin ikinci gününün ilk konuşmacısı, bankacılık sektöründen Yönetici Yardımcısı Doğan Avşar oldu. Avşar, bankacılık sektöründe çalışmak isteyen gençlere, “Mesleğinizi severek icra ediyorsanız, sizin için zor bir meslek yoktur ve her şeyin üstesinden gelebilirsiniz.” şeklinde açıklamalar yaptı.
Oturumun ikinci konuşmacısıArdahan’ın Posof İlçe Kaymakamı İbrahim Halil Şivgan oldu. Şivgan, işverenlerin donanımlı kişilerle çalışmak istediklerini ifade etti.
Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Yüksel Tırpancı, muhasebeciliğin Türkiye’de gözde bir meslek olduğunu belirtti.
“NASIL AKADEMİSYEN OLUNUR?”
Ardahan Üniversitesi Öğretim Görevlileri Ayşen İğci ve Zehra Doğan, akademisyen olabilmenin şartları ve izlenmesi gereken yolları açıkladı.
Program, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan’ın kapanış konuşmasının ardından konuşmacılara plaket vermesi ile tamamlandı.