Gezi Parkı Olaylarına İlişkin 255 Sanıklı Dava

Taksim'deki Gezi Parkı olaylarına ilişŸkin yürütülen soruşŸturma kapsamında, 1 Haziran-4 AğŸustos 2013'te gerçekleşŸtirilen bazı eylemlerle ilgili, 7'si yabancı uyruklu 255 sanığŸın yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşŸmaya, 12 sanık ile avukatları katıldı.
DuruşŸmada, sanıkların kimlik tespitinin ardından savunmaları alındı. Sanık Baran BaşŸak, olay günü merak ettiğŸi için Taksim GümüşŸsuyu'na gittiğŸini belirterek, gözaltına alındığŸında arkasında bulunan bir polis memurunun attığŸı yumruk nedeniyle sol kulak zarının yırtıldığŸını söyledi.
Sanık BarışŸ Yıldıran da gözaltına alındıkları sırada polislerin, ailelerine ve şŸereflerine yönelik küfür ettiklerini iddia etti
Sanık Serkan Bakırcı da gözaltına alındığŸında fiziksel bir şŸiddete maruz kalmadığŸını, ancak polislerin kendisini manevi cebire maruz bıraktığŸını öne sürdü.
Mahkeme hakimi Yener Yıldırım, sanıklara "Gözaltına alınmanız sırasında ya da gözaltındayken polisin şŸiddetine, hakaretine ya da küfürüne maruz kaldınız mı? Bu polisler hakkında suç duyurusunda bulundunuz mu?" diye sordu. Sanıklar da polisler hakkında herhangi bir suç duyurusunda bulunmadıklarını ifade etti.

Sanıklardan Okan Alkan da arkadaşŸı ile birlikte eve giderken polis müdahalesi olduğŸunu, kaçan kişŸilerle bir alakalarının bulunmadığŸını göstermek için ellerini kaldırarak polislerin yanına doğŸru gittiklerini söyledi. Sanık Alkan, buna rağŸmen gözaltına alındıklarını belirterek, "Gösterilere katılmadım. Zaten siyasi görüşŸüm de yapılan gösterileri tasvip etmemektedir" diye konuşŸtu.
Sanıklardan Murat Demirkaya ise hakkında suçlamaları kabul etmeyerek, "Bu olaylarla benim işŸim olmaz. LJalışŸtığŸım yerde müdür pozisyonunda çalışŸan birisiyim" dedi.

- İddianameden
İstanbul Cumhuriyet BaşŸsavcılığŸı'nca hazırlanan iddianamede, Dolmabahçe'deki Bezmialem Valide Sultan Camisi'ne girilmesi olayının da aralarında bulunduğŸu, 1 Haziran ila 4 AğŸustos 2013 tarihleri arasındaki Gezi Parkı odaklı eylemlere yer veriliyor.
İddianamede, 7'si yabancı uyruklu 255 sanığŸın, "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri YürüyüşŸleri Kanunu'na muhalefet", "görevi yaptırmamak için direnme", "kamu görevini usulsüz üstlenme", "kamu malına zarar verme", "özel kıyafetleri usulsüz kullanma", "suçluyu kayırma", "ibadethaneyi kirletmek suretiyle zarar verme" ve "hırsızlık" gibi suçlardan cezalandırılmaları isteniyor.

 
Kaynak: AA