'Vahşi Yaşam ve Orman Suçları İle Mücadele İçin Küresel Program'

Birleşmiş Milletler (BM) Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), doğal yaşama ve ormanlara karşı artan suçları önlemek amacıyla "Vahşi Yaşam ve Orman Suçları ile Mücadele için Küresel Program"ı kabul etti.

Merkezi Viyana'da bulunan UNODC'den yapılan yazılı açıklamada, programın geçen hafta Viyana'da düzenlenen "23. Suçları Önleme ve Ceza Yargılaması Komisyonu" toplantısının ardından kabul edildiği bildirildi.

Gelecek 4 yılda tamamlanması öngörülen program, yerel, ulusal ve uluslararası çapta ormana ve doğal yaşama karşı işlenen suçlarla hükümetlerin mücadele etmesini ve hükümetlerin suçları önleme kapasitelerini artırmayı amaçlıyor.
Program kapsamında, yasal düzenleme, soruşturma, yargılama ve adli kapasiteyi artırma, kara para aklama ve yolsuzluk gibi alanlarda devletlere destek verilecek.
Vahşi yaşam ve orman suçlarının artması nedeniyle doğal hayatın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtilen açıklamada, dünya genelinde kaplan sayısının 100 yılda 100 binlerden, 3 binlere düştüğü vurgulandı. Kaplan sayısının azalmaya devam ettiği ifade edilen açıklamada, her yıl ortalama 110 kaplanın derisi için öldürüldüğü kaydedildi.
Gergedanların nesli tükenen hayvanlar listesinde bulunduğu anımsatılan açıklamada, Güney Afrika'da 2002 yılında 22 gergedan öldürülürken, 2013 yılında bu sayının 1004'e çıktığı ifade edildi.
Açıklamada, Afrika genelinde yıllık 20 bin filin dişleri için öldürüldüğü aktarıldı.
Vahşi yaşam ve orman suçlarının, dolandırıcılık, kara para aklama, yolsuzluk ve uyuşturucu ticareti gibi diğer suçlarla çok güçlü ilişkisi bulunduğuna işaret edilen açıklamada, suç örgütlerinin vahşi yaşam ve orman suçlarından yıllık 23 milyar dolar kadar para kazandığı ve bunun, uluslararası organize suçlardan elde edilen 90 milyar doların büyük bölümünü oluşturduğu vurgulandı.

Kaynak: AA