Batman'da, Şeyh Halid'i Anma ve Aş Dökme Etkinlikleri

Batman'da, 51 yıldır gerçekleştirilen Şeyh Halid'i Anma ve Aş Dökme etkinliği hazırlıkları tamamlandı.

Batman'ın Beşiri ilçesine bağlı Örmegöze Köyü Kani Reva Mezrası'nda 1954 yılında hayatını kaybeden Zilan Cemaati lideri Şeyh Halit Bağdu'yu anmak için her yıl geleneksel olarak düzenlenen "Şeyh Halid'i Anma ve Aş Dökme" etkinliği için hazırlıklar yapıldı.
Yapılacak etkinlikle ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren Bağdu'nun torunu Şeyh Selman Bağdu, her yıl Mayıs ayının üçüncü haftasında gerçekleştirilen etkinliğe 81 ilden katılım olacağını belirtti.

Çözüm süreci ile birlikte yöreye, çevreye barış ve huzur ortamının gelmesi ile Ata ve dede yadigarı olan Şeyh Halid'i Anma ve Aş Dökme Etkinliğe katılımın bu yıl daha yüksek olmasını beklediklerini dile getiren Bağdu, şöyle konuştu:
"Geçen yıl 20-25 bin civarında katılım oldu. Bu yıl ise 40-50 bin civarında katılım bekliyoruz. Etkinliğimiz iki gün devam ettiği için misafirler için çadırlar kurduk. Her il için çadırlar kurduk. Burada kurbanlarımızı keseceğiz, 30 bin kişilik yemek yapılacak, Mevlid-i Şerif'imizi okuyacağız, ilahi yarışmamız olacak. Birinci gelene kurban hediye edeceğiz. Cumartesi sabahı etkinliğimiz başlayacak, Pazar günü öğleden sonra da misafirlerimizi göndereceğiz.".
-Türkiye'nin en uzun sofrası kurulacak
Bağdu, 30 bin kişilik yemek hazırlanacağını, Türkiye'nin en uzun yer sofrası kuracaklarını ve bu sofradan etkinliğe gelen herkesin istifade edeceğini söyledi.

Ayırımcılık yapmadan Allah rızası için sofrada kardeşçe oturulacağını belirten Bağdu,şöyle dedi:
"Kürt'ü, Türk'ü, Arap'ı, Laz'ı, Çerkez'i bütün kardeşlerimizle bir arada sofraya oturuyoruz. Bu zatların bize öğrettiği en güzel İslam ahlakını göstermek için biraradayız. Biz Doğu ve Güneydoğu halkı olarak misafirperverliğimizle biliniriz. Bu konuda en çok sorumluluğun düştüğü vilayet Batman'dır."
-Soma madencileri için dualar edilecek
Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan maden kazasından dolayı buruk bir anma etkinliği geçireceklerini ifade eden Bağdu, "Bu sene buruk bir katılım yaşıyacağız. Soma'da yaşanan facia dolayısıyla orada hayatını kaybeden kardeşlerimiz için Allah'tan rahmet diliyoruz. Kalan kardeşlerimize de Allah'tan şifa diliyoruz. Onlara da buradan dualarla eşlik edeceğiz."dedi.

Zilan cemaati lideri Şeyh Halit Bağdu, 1954 yılında hayatını kaybedince yerine oğlu Şeyh Süleyman Bağdu geçti. Şeyh Süleyman Bağdu'nun, 2006 yılında da hayatını kaybetmesi üzerine yerine oğlu Şeyh Selman Bağdu geçti. 1963 yılından itibaren Şeyh Halit'i Anma ve Aş Dökme adıyla anma etkinliği düzenlenmeye başlandı.
Ancak anma etkinliği bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle 1997-2009 yıllarında kesintiye uğradı. Bölgede şartların iyileşmesi sonucu "Şeyh Halid'i Anma ve Aş Dökme Etkinlikleri" 2009 yılından itibaren yeniden başladı.


Kaynak: AA