Yalova'da 'Biber Gazıyla Ölüme Neden Olma' Davası

Yalova'da, 2012 yılında bir kavgaya müdahale ederken biber gazı kullanarak 31 yaşındaki Çayan Birben'in ölümüne neden olduğu ileri sürülen 4 polis memurunun yargılanmasına başlandı.

Yalova Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, "taksirle ölüme sebebiyet verme" suçundan haklarında dava açılan tutuksuz sanıklar İbrahim Baltacı, Tekin Ceyhan, Ercüment Küçükakça ve Serhat Ayhan Yeni katıldı.

Savunmasını yapan sanıklardan Baltacı, Ceyhan ve Yeni, kavga eden kişileri ayırmak için biber gazı kullandıklarını söyledi.

Küçükakça ise olay yerine daha sonra gittiğini öne sürdü. Sanıklar, olay öncesi biber gazı konusunda eğitim aldıklarını ve müdahalede bulunurken Birben'i görmediklerini iddia etti.
Baltacı, kavga ihbarını aldıktan sonra Abdullah Baştürk Parkı'na gittiklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Olay yerinde bir şahsın, demir copla başka bir şahsa vurduğunu gördük. İki kalabalık grup vardı. Başta iki polis memuruyduk. Kavga esnasında copu alamayınca elinde cop tutan şahsın yüzüne doğru biber gazı sıktım. Başka çarem yoktu. Başka kişilere zarar verecekti. Takviye ekip istedik. O şahsı araca aldık. Aldığımız şahıs 'Hastayım, astımım var, beni çıkarın' diye bağırdı. Bu kişi, Çayan Birben değildi. Şahsı dışarı çıkardık ve hava aldırdık. Çayan Birben isimli şahsı, olay yerinde görmedik. Kesinlikle o şahsın dışında başkasına biber gazı sıkmadık. Canımı ortaya koyarak müdahalede bulundum. Şimdi ise haksız, hukuksuz bir ithamla başka birini öldürmekle suçlanmam çok ağır."
Ceyhan da biber gazını, gruba 1-1,5 metre uzaklıktan sıktığını ileri sürerek, müdahale etmemeleri halinde kavgada yaralananlar olabileceğini söyledi.


Sanıkların avukatı Ali Çelik, Birben'in askerlikten muaf tutulduğunu, bunun araştırılması gerektiğini ifade etti.

Müvekkillerinin, kavga sırasında biber gazı kullanmaktan başka çareleri olmadığını savunan Çelik, "Adli Tıp Kurumu raporuna göre Çayan Birben'de 'beyin-damar anevrizması hastalığı' olduğu söylendi. Kavganın onda stres ve heyecan yaratabileceği, bu nedenle hayatını kaybetmiş olabileceği kanısındayız" dedi.



Birben'in kız kardeşi Özge Birben Yazıcı ise polislerden davacı ve şikayetçi olduklarını belirtti.

Çayan Birben'in ailesinin avukatları, sanıkların tutuklanmasını talep etti.
Sanıklar hakkındaki tutukluluk taleplerinin reddine, olay yerine sonradan giden polis ekiplerinin tanık olarak dinlenmesine, Birben'in daha önce geçirdiği hastalık ve ameliyatlara ait bilgilerin ilgili kuruluşlardan istenmesine karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

Duruşma sonrası adliye önünde gazetecilere açıklama yapan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Alper Taş, "Şimdi yer altında insanlarımız karbonmonoksit gazıyla yer üstünde ise biber gazıyla ölüyor. Bu ölümlerin sorumlularının yargılanması lazım ki bir daha insanlarımız ne yerin altında ne yerin üstünde hayatını kaybetsin" ifadesini kullandı.
Yalova'da, 27 Mayıs 2012'de, Abdullah Baştürk Parkı'nda iki grup arasında çıkan kavgaya polis ekipleri biber gazıyla müdahale etmişti. Biber gazına maruz kalan Çayan Birben, çevredeki bir internet kafenin lavabosunda yüzünü yıkarken baygınlık geçirmişti. Daha sonra Yalova Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Birben, olaydan 3 gün sonra hayatını kaybetmişti. Kavgaya müdahale eden polis memurlarından İbrahim Baltacı, Tekin Ceyhan, Ercüment Küçükakça ve Serhat Ayhan Yeni hakkında "taksirle ölüme sebebiyet verme" suçundan dava açılmıştı.
Kaynak: AA