'Körfezdeki Atık Her Geçen Yıl Artıyor'

2014 yılının ilk 4 ayında önleyici çalışmalara rağmen denizden 671 ton çöp toplayan İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, körfezin temiz tutulması konusunda İzmirliler'i özenli olmaya çağırdı.

Büyükşehir belediyesinden yapılan açıklamada, İzmir Körfezinde çeşitli nedenlerle biriken katı, sıvı, yağ ve petrol türü atıkların, belediyeye ait Mavi Körfez-2 ve Çevre-1 gemileriyle temizlendiği bildirildi.

Kirliliğe başlıca neden olan etkenin, dereler ve kaynaklarına atılan çöplerin yağışlarla denize taşınmasının olduğu belirtilen açıklamada, özellikle dereler yoluyla körfeze taşınan çöplere karşı İzmirlileri daha duyarlı olunması çağırısında bulunuldu.
Körfezi temiz tutmak için büyük çaba harcadıklarını belirten büyükşehir belediyesi yetkilileri, açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Rutin temizliklerde, ot, yosun gibi olağan çöplerin yanısıra doğada yok olması mümkün olmayan pet şişe, teneke, naylon poşet gibi atıklara rastlıyoruz. Dere ağızlarında ise ev eşyaları ve hayvan ölüleriyle bile karşılaşıyoruz. Karadan ve denizden yoğun bir şekilde temizlik yapmamıza rağmen ne yazık ki, denizden topladığımız atık miktarında giderek bir artış gözlemliyoruz. 2013 yılında körfez yüzeyinden bin 730 ton çöp toplanırken, 2014'ün ilk 4 ayında bu miktar 671 tona ulaştı."
Körfezdeki atığın her geçen yıl arttığını yineleyen yetkililer, körfezin temiz tutulması konusunda vatandaşın özenli davranmalarını istedi.
Kaynak: AA