Tika’dan Ayrı Coğrafyalara Atılan Aynı İmza

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, “Türkiye, en ufak bir büyüme ve genişleme olduğunda elindeki imkanlarını dünyadaki kardeşleri ve ihtiyaç sahipleri ile paylaşma, vakfetme kültürüne sahip bir medeniyetin parçası” dedi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Filistin, Gürcistan, Somali, Tunus ve Makedonya’da TİKA tarafından yapımı tamamlanan projelerin açılışını video konferans sistemiyle yapacak. Açılış programı öncesinde TİKA tarafından yapılan çalışmaları anlatan TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, 2011 yılında ilk defa Türkiye’nin yurtdışı yardımlarda yüzde 33.7 artış ile OECD ülkeleri içinde artış hızında 1.3 milyar dolar ile birinci olduğunu söyledi.

2012 yılında yüzde 100’lük bir artış ile Türkiye’nin yine birinci olduğunu belirten Çam, geçen yıl yüzde 30’luk bir artış ile Türkiye’nin dünyada ikinci, Avrupa’da birinci olduğunu kaydetti.

ATATÜRK’ÜN BABA OCAĞI
Soma’da 301 vatandaşımızın vefatının üzüntüsünü yaşadıklarını ve 19 Mayıs’ın da farklı bir anlamda yaşandığını söyleyen TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, geçmişe dönük bir vefa borcunu ödemek üzere Başbakan Erdoğan’ın talimatları ile yaklaşık 1 yılda inşaatı tamamlanan Atatürk’ün baba ocağı Ali Rıza Efendi’nin evinin açılışının Ankara’dan video konferans sistemi ile yapılacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan’ın video konferans sistemi ile Makedonya’ya bağlanacağını ve Makedonya Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ile ortaklaşa düzenlenen tören ile açılışının yapılacağını belirten Dr. Serdar Çam, “Atatürk’ün babasının ve dedesinin yaşadığı evinin yeniden kurulması, inşa edilmesi ve müze haline dönüştürülmesi ve Kocacık’ta yaşayan soydaşlarımız başta olmak üzere bütün Balkan halklarının ziyaretine açık olacak şekilde düzenleme tamamlandı” diye konuştu.

“TUNUS’A YAKLAŞIK 3 MİLYON DOLARLIK ARAÇ, EKİPMAN HİBESİ YAPILIYOR”
Tüm dünyada 120 ülkede dostluk ve kardeşlik elini uzatan ve sadece insani yardım değil, kalkınma amaçlı işbirliği çalışmaları da yürüten TİKA, Tunus’taki tarımsal kalkınma projesi kapsamında önemli desteklerde bulunuldu. TİKA bu yönde yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Dr. Serdar Çam, “TİKA’nın ağırlıklı olarak hedeflediği ve yoğun bir şekilde proje geliştirdiği alan, sürdürülebilir kalkınma modelleri. Gidilen ülkelerdeki halkların kendi ayakları üzerinde durabilmesi, ekonomik olarak bağımsız olması, işsizliği çözebilecek projeler geliştirmesi. Bu çerçevede Tunus hükümeti ile yapılan anlaşma çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin proje destekli verdiği hibenin karşılığı olarak tarımsal proje desteği veriliyor. Yaklaşık 3 milyon dolarlık araç, ekipman hibesi yapılıyor. Bu teslim ile birlikte Tarım Bakanlıklarının katkılarıyla Tunus’taki tarımsal arazilerin işlenmesi, modern tarıma açılması, modern tekniklerin kurulması gibi konularda destek verecek. TİKA bu çerçevede bütün dünyada meslek edindirme, teknik ve meslek okulları, tarım okullarının açılması gibi konularda katkı sağlamakta. İhtiyaç anında insani acil yardımlar yapmakta. Normalde bunları Kızılay AFAD gibi kuruluşlarımız yapmakla birlikte sahadaki ihtiyaca göre zaman zaman TİKA’da insani yardımlar yapmakta. Bosna Hersek’te yaşanan sel felaketindeki sıkıntıları bertaraf etmek üzere Türkiye Cumhuriyeti’nin katkıları çerçevesinde dün 10 kamyon daha sevkiyat yapıldı. Hem insani hem uzun soluklu kalkınma projeleri devam ediyor” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE YURTDIŞI YARDIMLARI ARTIŞ HIZINDA 3 YILDIR BİRİNCİ”
“Ekonomik olarak güçlüyseniz belli çalışmaları ve katkıları yapabilirsiniz” diyen Dr. Serdar Çam, devletin kasası güçlendikçe yardım kuruluşlarına sağladığı katkıların arttığına dikkat çekti. Dr. Serdar Çam, “Bu son 3 yıllık yardımların toplamını TİKA yapıyor. Bütün kuruluşlarımızın katkısı var. Bunun toplamındaki artışta rekor kırdı Türkiye. Bunları derleyen ve verileri toplayan kuruluş TİKA. 2011 yılında ilk defa 1 milyar doları geçen bir Türkiye oldu yurtdışı yardımlarda 1.3 milyar dolar. Yüzde 33.7 artış ile OECD ülkeleri içinde artış hızında. 2012 yılında yüzde 100’lük bir artış ile yine birinci oldu. Geçtiğimiz yıl yüzde 30’luk bir artış ile dünyada 2., Avrupa’da birinci oldu. Türkiye en ufak bir büyüme ve genişleme olduğunda elindeki imkanlarını dünyadaki kardeşleri ve ihtiyaç sahipleri ile paylaşma, vakfetme kültürüne sahip bir medeniyetin bir parçası. Asırlardır ecdadımızın yaptığı çalışmalar çerçevesinde, bütün dünyaya medeniyet saçan dedelerimizin bir yansıması olarak bakmak gerekir. Bu başarı, bu üstünlük bütün milletimizin, onu temsil eden siyasi iradenin ve kurumların. Bu çerçevede Kızılay, AFAD ve Sağlık Bakanlığı gibi kurumların önemli katkıları var. AFAD’ın Suriye’den gelen misafirlere yaptığı yardımların etkisiyle bu rekorlar kırılmış oldu. Devletimiz, hükümetimiz bize maddi ve manevi gücü verdikçe bu süreci bizde devam ettireceğiz” açıklamasında bulundu.

“FİLİSTİN ÖNCE ALLAH’A SONRA TÜRKİYE’YE TESLİM”
Başbakan Erdoğan’ın katılımıyla 5 ülkede yapılan çalışmaların yapılacağı açılışlar çerçevesinde Filistin’de yapılan Türk okulunun da açılışının yapılacağını belirten Dr. Serdar Çam, “Hep şunu söylüyorlar, ‘Filistin önce Allah’a sonra Türkiye’ye teslim olmuş durumdayız’ diyorlar. Türkiye 2005’den sonra açılan TİKA’nın ofisi ile çok önemli yardımları sürekli yapmaya başladı.

Şuanda Batı Şeria’da bir hastanemiz bitmek üzere, zor şartlara rağmen inşaatı abluka nedeniyle biraz yavaş yürüse de Gazze Şeridi’nde 200 yataklı hastanemiz devam ediyor. Şuana kadar 10’a yakın okul yeniden sıfırdan yapıldı, onlarcası da tadilatı yapılıyor ve ekipman destekleri veriliyor. Su kuyuları açılıyor, alt yapı sorunları giderilmeye çalışılıyor, meslek edindirme kursları, kapasite eğitim programları, restorasyon programları gibi onlarca proje yapılıyor. Onlardan bir tanesini temsil edecek bir açılış Filistin’deki açılışı yapılacak okul. Bu çalışmalar, Filistin halkının yaşadığı dramı azaltacak, kapasitelerini geliştirecek, dünyadaki rekabetini artıracak katkılardır” dedi.

Kaynak: İHA