Kaçakçılarla 'Alternatif' Mücadele

Suriye'deki iç savaş nedeniyle kaçakçılık olaylarının yoğun olarak yaşandığı Hatay sınırında görev yapan hudut birlikleri, farklı yöntemler kullanarak kaçakçılara göz açtırmıyor.

Kaçakçılığa geçit vermemek için teknolojik imkanları da etkin şekilde kullanan güvenlik güçleri, kimi yerde beton duvarlar, bazı noktalarda kurşun geçirmez akordiyon tel örgüler ve bazı bölgelerde büyük hendeklerle kaçakçılarla mücadele ediyor.
Suriye ile en uzun sınıra sahip kent olan Hatay'da, mazot ve sigara başta olmak üzere maddi değeri olan hemen her türlü malzeme, kaçak yollarla Suriye'den Türkiye'ye geçirilmeye çalışılıyor.
Sınır hattında 7 gün 24 saat devriye görevi yapan, kulelerden gözetleme faaliyetlerini yürüten hudut birlikleri, son zamanlarda Suriye'deki iç savaş nedeniyle artan kaçakçılıkla etkin şekilde mücadele etmek için ek yöntemlerle önlem alıyor.
- Atlı kaçakçılara karşı hendek
Bölgedeki arazinin yapısına göre sınırda kimi noktalarda derinliği 7 metre, genişliği 5 metreyi bulan hendekler kazılıyor. Atlarla kaçak mazot taşımaya çalışan ve kaçak boru hattı döşeyerek ülke sınırlarına mazot getirmek isteyen kaçakçılar, bu hendekler sayesinde amacına ulaşamıyor.
Sınırda halen devam eden çalışmalar kapsamında şimdiye kadar yaklaşık 60 kilometrelik hendek kazıldı. Hendekler kazılırken kaçakçıların daha önceden yerleştirdiği boru hatları da bir bir ortaya çıkarılarak imha ediliyor.
Arazinin hendek kazmaya uygun olmadığı bölgelerde ise kurşun geçirmez akordiyon tel örgüler kullanılıyor. Birbirine bağlı içi kum dolu çuvalların tel kafes içine alınmasıyla oluşturulan engeller, yaklaşık 3,5 kilometrelik sınır hattında geçişi önlüyor.
- Portatif duvar
Kaçakçılık faaliyetlerinin yoğun olarak gerçekleştirildiği Kuşaklı köyü sınırında ise 3 metre yükseklikteki ve 3 metre uzunluktaki taşınabilir beton bloklar birleştirilerek duvar oluşturuluyor. Yaklaşık bin 200 metre uzunluğundaki beton duvarın zamanla sınır hattında bir çok noktaya yerleştirilmesi için çalışmalar devam ediyor.
- Gözetleme ve alarm sistemi
Sınır hattındaki Yeşilce ve Hacıpaşa bölgesinde bulunan "Mobil Keşif Gözetleme ve Alarm Sistemi" sayesinde de sınırın diğer noktasındaki hareketlilik 7 gün 24 saat gözleniyor. Zırhlı personel taşıma aracına yerleştirilen çeşitli sistemler, gece ve gündüz gözetleme imkanı sağlıyor.
Yaklaşık 40 kilometreye kadar mesafede hareketi algılayabilen kamera sistemiyle, gerektiğinde fotoğraf ve görüntü kaydı da yapılabiliyor.
2. Hudut Tabur Komutanı Yarbay Ümit Durmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Reyhanlı ve Altınözü'nde 128 kilometrelik sorumluluk sahasında 3 bölük ve 13 karakolla sınır hattını korumaya çalıştıklarını kaydetti.

Suriye'deki iç savaş ve otorite boşluğu nedeniyle sınır hattında kaçakçılık faaliyetlerinin arttığını ifade eden Durmaz, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın diğer birliklerinden araç ve personel takviyesinin yanı sıra kazılan hendekler, beton duvarlar, akordiyon tel örgüler, kamera sistemleri ve hudut birliklerinin devriye göreviyle adeta kuş uçurtmamaya çalıştıklarını söyledi.

Sorumluluk sahalarında geçen yıl 400 bin paket sigara ele geçirildiğini bildiren Durmaz, "Bu yılın ilk 4 aylık döneminde 200 bin paket sigara yakaladık. Yine bu yıl içerisinde sınırda 5 silah, 10 el bombası ele geçirildi. Bunların yanı sıra tarihi eser, uyuşturucu ve canlı hayvan da ele geçirdik. Geçen yıl bir milyon 600 bin litre, bu senenin ilk dört ayında da 250 bin litre mazot yakaladık" dedi.

- Yasa dışı geçişte 2 bin kişi
Sınır hattında yasa dışı geçişlerin de çok fazla olduğuna dikkati çeken Durmaz, geçen yıl 500'ü yabancı uyruklu 2 bin kişiye işlem yapıldığını kaydetti.

Yakalanan kişiler arasında Rus, İsrail ve ABD uyrukluların da bulunduğunu aktaran Durmaz, bu yılın ilk dört aylık döneminde de 606 kişinin sınır ihlali yaptığını belirtti.

Yarbay Durmaz, hudut birliklerinin mazot, sigara, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı başta olmak üzere sınır ihlalleriyle mücadele konusunda "eli tetikte gözü sınırda" en iyi şekilde görev yapmaya çalıştığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA