İzmir'de Körfez Filosu Genişleyecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi 450 yolcu ve 64 otomobil kapasiteli 3 yolcu gemisi için ihaleyi kazanan firma ile sözleşme imzaladı.

Tarihi Havagazı Fabrikası'nda Çeksan Gemi İnşa Çelik Konstrüksiyon AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak ile sözleşmeye imza koyan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ulaşımı rahatlatacak yol ve düzenlemeleri hayata geçirmek için metro, tramvay yatırımları gerçekleştirdiklerini belirtti.

Deniz ulaşımını yoğun olarak kullanmak için çalıştıklarını kaydeden Kocaoğlu, geçen 3 yıl içinde hem yolcu vapurlarını hem de arabalı vapurları yenilemek üzere araştırmalara başladıklarını söyledi.

Öncelikle 15 yolcu gemisinin ihalesini yaptıklarını anlatan Aziz Kocaoğlu, "Bir tanesi hizmete girdi. Karşıyaka-Konak arasında çalışıyor. Diğerinin testleri bitti, önümüzdeki günlerde geliyor. 2017 yılına kadar her üç ayda bir 15 yolcu gemimiz gelecek. Sizleri daha konforlu ve hızlı, daha güvenli seyahat ettireceğiz" diye konuştu.

Bostanlı-Üçkuyular arasında arabalı yolcu gemisi ile hizmet verdiklerini ve gemilerin eski olması nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Kocaoğlu, şöyle konuştu:
"Yeni hizmete girecek 3 adet arabalı yolcu gemilerimizin maliyeti 82 milyon 200 bin lira. İlki 2015 yılının ortalarında hizmete girecek. 2010 yılında 300 bin araç taşıyorken, 2013 yılında 480 bin araç taşıdık. Bu gemiler geldiğinde 1 milyon civarında araç taşımayı öngörüyoruz. Gemilerimiz engellilerin kullanımına uygun, yakıt ve eleman tasarrufu sağlayan son teknoloji gemiler. Yüklenici firmamızdan gemilerin mümkün olduğu kadar erken teslim edilmesini rica ediyorum."
Çeksan Gemi İnşa Çelik Konstrüksiyon AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak ise feribot konusuna tecrübeli olduklarını, İzmir Büyükşehir Belediyesi için çevreci gemiler yapacaklarını, engellilerin de gemiye binip seyahat edebileceklerini bildirdi.
Toplam 82 milyon liralık yatırımla hizmete girecek arabalı yolcu gemilerinde 2-5 yaş arası çocuklar için oyun alanı ve evcil hayvan kafesleri ile görme engelliler için Braille Alfabesinde uyarı ve yönlendirme işaretleri de bulunacağı belirtildi.
Yeni gemiler ile ile Bostanlı-Üçkuyular hattında yolculuk süresinin 30 dakikadan 15 dakikaya indirilmesi planlanıyor.

Kaynak: AA