Tbmm Kit Komisyonu Başkanı Hasan Fehmi Kinay Açıklaması

TBMM Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, Soma'daki maden kazasının tüm yönleriyle TBMM'de de ele alınacağını kaydetti.

Tbmm Kit Komisyonu Başkanı Hasan Fehmi Kinay Açıklaması

Kazada hayatını kaybeden madencilerin yakınlarına başsağlığı dileyen Kinay, Soma'da şimdiye kadar 39 Kütahyalı madencinin hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Maden sektörünün risklerle yürütülen bir faaliyet olduğunu ifade eden Hasan Fehmi Kinay, "Türkiye'yi yasa boğan elim bir hadise yaşandı. Şu ana kadar 282 maden işçimizin şehit olduğunu öğrendik. Dün Soma'daki vatandaşlarımızı taziye amacıyla Soma'ya gittik. Bakanlarımız sık sık bilgilendirme faaliyetleri devam etmektedir. Burada bu kazanın ne şekilde ve nasıl kaynaklandığı yönünde somut bir resmi bilgiye ulaşılmış değil. Mahsur kalan işçilerimizin kurtarılması için yoğun bir çalışma sürüyor. Maden bölgesinde çalışan kişinin çok fazla olması ve böylesine ağır bir şekilde milletimizin ciğerini parçalayan bir kazayla karşı karşıya kaldık. Soma'da şu ana kadar 39 Kütahyalı madenci kardeşim şehit olmuştur. Maden sektörü bilhassa yeraltı madenciliği bir takım risklerle yürütülen bir faaliyet. Bunlara ilgili bir takım önlemlerin alındığı ifade ediliyor. Soma'da Maden-İş Sendikası Başkanı ile görüşmemiz oldu. Kendileri söz konusu maden ocağının örnek bir maden ocağı olduğunu belirttiler. Sıkça denetlendiğini belirttiler. Ama buna rağmen maalesef böylesine büyük bir kaza önlenebilmiş değil. Demek ki sistemde bir takım sorunlar var. İşi esasından ele alınıp, maden sahalarında belli bir ölçek düzeyinde yürütülmesinin gerektiğini düşünüyorum. Belli bir sınırın üstüne çıkıldığında, olası bir riskte çok sayıda vatandaşımızın ölüm veya yaralanmasına konu olabileceğini görüyorum" diye konuştu.

"KAZANIN SEBEPLERİ ZAMAN İÇERİSİNDE ORTAYA ÇIKACAKTIR"
Bütün şikayetlerin titizlikle araştırılacağını anlatan Hasan Fehmi Kinay, "Soma'da çalışma şartları açısından batığımızda burada bir kusur var mı, bir ihmal var mı? Bunların ele alınması lazım. Akla gelebilecek her türlü iddianın mutlaka ciddiye alınması gerekir. Zaten hükümetimiz de bu konuda gerekli çalışmaları ilk günden itibaren ele almış durumda. Şu an Türkiye'nin gündeminde başka konu yok. Millet, Soma'daki hadiseyi, halkımız yasa bürünmüş halde yaşıyor. Zaman içeresinde olayın sebepleri ortaya çıkarak ve bununla ilgili gerekli denetimlerin ne ölçüde yapıldığı ihmal olup olmadığını göreceğiz. Şu anda buna ilişkin mülahazalar çok erken ve kamuoyunu yaralayacak şekilde. Biz bunlardan kaçınacağız. Bütün araştırmalar neyi gösteriyorsa onun üzerine gideceğiz. Hiçbir şeyin üzeri örtülmeyecektir. Bu hadiseden yola çıkarak Türkiye'de on binlerce insanımız maden iş kolunda çalışıyor. Bu doğrultuda alınacak önlemler daha artırılacaktır. Geçtiğimiz yıllarda işçi sağlığı ve güvenliği yasasını çıkarttık. Bunu birçok tepkiye rağmen çıkarttık. İşverenler kendilerine bu tür düzenlemeleri külfet olarak değerlendiriyor. Ancak görüldüğü gibi her yıl bu ve buna benzer olaylarda birçok işçimizi kaybediyoruz. Bunun bir kültür olarak iş dünyasına yerleşmesi lazım. Özel de olsa kamuda olsa işçi sağlığına ve işçi güvenliğine en az kazancı kadar dikkat etmek zorunda. Elbette iş adamlarımız para kazanmak isteyecektir. Ancak bunu yaparken çalışma ve işçi sağlığına ilişkin alınması gereken önlemlerde nasıl maliyet analizleri önemliyse, bu anlamda alacakları önlemler de önemli. Biz, Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Komisyonu olarak, bu hadiseyi KİT bünyesinde enine boyuna tüm sorumluların vereceği bilgeler doğrultusunda ele alacağız. Her şeyi biz de TBMM'de takip edeceğiz. İnşallah böylesine milletimizi bu kadar derinden üzecek bir hadiseyle karşılaşmayız" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA