Suluova'da Yaralı Baykuş Yavrusu Tedavi Altına Alındı

Suluova ilçesinde gençlerin parkta yaralı halde bulduğu yavru baykuş koruma altına alındı.

Bir parkta kargaların saldırısına uğrayan yavru baykuşu fark eden Mustafa Kaya (30), Mahmut Kalık (26) ve Ahmet Yaylacı (31), baykuşu kargalardan kurtardı.
Üç arkadaş, yaralı baykuş yavrusunun ilk bakımını yaptıktan sonra Amasya Doğa Koruma Milli Park Müdürlüğüne teslim etti.
Ahmet Yaylacı, "Parkta arkadaşlarla sohbet ederek çay içiyorduk. O esnada çam ağacında bir hareketlilik gördük. Kargalar ağaç dalında bulunan yuvaya üşüştüler, daha sonra ağacın dalından bir kuş yere düştü. Kargalar da yere düşen hayvana tekrar saldırdılar ve öldürmeye çalıştılar. Hemen koşup kargaları kovalayarak hayvanı korumaya çalıştık. Yerde hırpalanmış vaziyette bulunan kuşa baktığımızda bunun bir baykuş yavrusu olduğunu ve sendelediğini gördük. Çok korkmuş ve hırpalanmış durumdaydı. Yavru olduğu için de uçamıyor ve kendini koruyamıyordu. Baykuş yavrusunu korumaya alarak bakımını yaptık" dedi.

Baykuş yavrusunun annesini etrafta aradıklarını ancak bulamadıklarını anlatan Yaylacı, "Tekrar yuvaya bırakamazdık, Kargalar yine saldırır ve öldürürlerdi. Bir kutuya koyarak uzun süre bakımını yaptıktan sonra Milli Parklar Müdürlüğüne teslim ettik" diye konuştu.

Amasya Doğa Koruma Milli Park Müdürlüğü Av Koruma Ekip Şefi Alim Kale, gençlerin duyarlılığından çok etkilendiğini belirterek "Tüm insanların böyle duyarlı olmasını bekliyoruz. Hayvanlara ve doğaya sahip çıkmak geleceğimiz için çok önemlidir" ifadelerinde bulundu.
Baykuş yavrusunun erkek ve 1-2 aylık olduğunu, Milli Parklar Müdürlüğündeki diğer hayvanların bulunduğu ortamda koruma ve bakıma alacaklarını anlatan Kale, şunları kaydetti:
"Bu yavrunun önce veteriner hekim tarafından tedavisi yapılacak daha sonra ise gerekli beslenmesi ve muhafazası sağlanacak. Büyüyüp uçabilecek seviyeye geldiği zaman doğaya salınacak. Bu şekilde doğaya salınamaz, çünkü kendine bakamaz, korunamaz ve ölür. Biz bu durumda olan hayvanların korumalı geniş bir alanda bakımını yaparak iyileştikten sonra doğaya salıyoruz."
Kaynak: AA