'Expotroia 2. Çanakkale Turizm ve Ticaret Fuarı'

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, "Türkiyemiz büyük devlet olma yolunda geçmişteki o misyon, büyük imparatorluk tecrübeleriyle hakikaten çok emin adımlarla dünya sahnesindeki yerini aldı, almaya da devam ediyor" dedi.

Çınar, Çanakkale Sanayicileri ve İş Adamları Derneğince (ÇASİAD) Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Kongre ve Fuar Merkezi'nde düzenlenen "EXPOTROİA 2. Çanakkale Turizm ve Ticaret Fuarı"nın açılışında yaptığı konuşmada, devlet olarak ekonomik gücün olmaması halinde büyük devlet ve özgür olunamadığını söyledi.

Böyle bir ortamda bireylerin de özgür ve güçlü olamadığına işaret eden Çınar, "İyi ya da kötü niyetle bir şekilde sömürüye maruz kalıyorsunuz. Değerleriniz, ham maddeleriniz kelepir fiyatına hiçbir katma değeri olmadan giderken, özellikle yetişmiş insan yönünden vermiş olduğunuz beyin göçüyle hasarı, zararı görüyorsunuz. Dolayısıyla ekonomik olarak güçlü olmamız gerekiyor" dedi.

Çınar, Türkiye'nin büyük devlet olma yolunda geçmişteki o misyonu, büyük imparatorluk tecrübeleriyle çok emin adımlarla dünya sahnesindeki yerini aldığını, almaya da devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Sermaye birikimi oldu, çok şükür zenginleştik. Artık devletin etkinliğinin azaldığı, devletin ekonomik alanlardaki faaliyetlerden çekilmeye başladığı bir döneme girdik. Bunun çok da hızlı olması gerektiğini düşünüyorum. Özel sektör girişimcilerimiz, iş adamlarımız birikmiş sermayeleriyle devletten çok daha iyi, hızlı, etkin ve güzel yatırımlar yapıyor. Bize düşen sadece destek olmak, bürokrasiyi azaltmak, yollarını açmak. Çağımız profesyonellik çağı. Ekonominin en etken alanlarından bir tanesi da pazarlama konusu. Ürettiğinizi pazarlayamıyorsanız artık üretmemeye başlıyorsunuz. İsrafa yol açıyor. Dolayısıyla pazarlamanın da vitrini, bu çağda en etkili tekniklerinden birisi fuarcılık."
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça ise gerçekleştirdikleri ihracatla, ülkeye sağladıkları dövizle, yarattıkları istihdamla, gerçekleştirdikleri inovasyonlarla amansız rekabetin yaşandığı dünyada, Türkiye'yi hak ettiği yere taşımanın mücadelesini verdiklerini bildirdi.
Onatça, Türkiye'yi dünyanın en gelişmiş, en zengin, en güçlü, en bağımsız, içerisinde yaşayanları en mutlu insanlar ülkesi haline getirebilmeleri halinde o zaman Çanakkale'nin bağrına emanet ettikleri ecdada karşı vefa borçlarını ödemiş olacaklarını belirterek, "100 yıl önce bu boğazlardan düşmanların geçmesine izin vermemiştik. Şimdi bu boğazları ticaret, iş birliği ve barış adına sonuna kadar açıp, tüm dünyayı bu topraklara davet ediyoruz. Bu fuarla Çanakkale'nin ve bölgenin tarım ve sanayi ürünleri ile turizm imkanlarını tüm dünyaya tanıtmak ve paylaşmak istiyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından 18 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek fuarın açılışı yapıldı.
Açılış törenine, AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, CHP Milletvekili Serdar Soydan, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, Belediye Başkan Vekili Celal Karakaş, Cumhuriyet Başsavcısı Salih Çokal, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ile davetliler ve sektör temsilcileri katıldı.

Kaynak: AA