Cape Town’daki Kudret Güngör Fırketeyni Tam Teşekküllü Hastaneleri Aratmıyor

Barbaros Türk Deniz Görev Grubu bünyesinde yer alan TCG Yarbay Kudret Güngör gemisi, diğer gemilere sağladığı yakıt ve tıbbi destek ile adeta yüzen bir hastane haline geldi.

Seyir halindeyken araçlara akaryakıt aktaran gemide ayrıca bir ameliyathane ve dişçi servisi de buluyor.
TCG Yarbay Kudret Güngör gemisi, 148 yıl sonra Ümit Burnunu geçmeye hazırlanan TCG Gediz, TCG Oruçreis ve TCG Heybeliada gemileriyle birlikte Güney Afrika’nın Cape Town şehrine geldi. TCG Yarbay Kudret Güngör, Barbaros Türk Deniz Görev Grubu bünyesinde yer alan 2 firkateyn ve bir korvete seyir halindeyken akaryakıt aktarma özelliği taşıyor. Diğer gemilerin lojistik ihtiyacını sağlayan TCG Yarbay Kudret Güngör gemisi, tam yüklüyken 19 bin 570 ton ağırlığına sahip. 10 bin ton askeri dizel yakıt, 440 ton jet yakıtı ve 2 bin 600 ton su taşıyabilen gemi, seyir halindeyken dakikada 6 ton akaryakıt aktarabiliyor.

“ŞEHİT GÜNGÖR İÇİN KÖŞE OLUŞTURULDU”
TCG Yarbay Kudret Güngör Komutanı Albay Metin Çulcu, Barbaros Türk Deniz Görev Grubu’nda bulunan gemilerin lojistik ihtiyacını karşıladıklarını söyledi.

Bugüne kadar 21 denizde ikmalde bulunduklarını belirten Albay Çulcu, şu ana kadar 3 bin tona yakın yakıt ve su verdiklerini dile getirdi. Gemilerin ihtiyaç duyulan yemek ihtiyaçlarının da Yarbay Kudret Güngör gemisinden sağlandığını ifade eden Albay Çulcu, şehit Yarbay Kudret Güngör için de gemide bir köşe oluşturulduğunu söyledi.

“GEMİDE AMELİYATHANE BULUNUYOR”
Barbaros Türk Deniz Görev grubunun adeta can simidi haline gelen gemide ayrıca bir de ameliyathane bulunuyor. Anestezi, ultrason, röntgen cihazlarının da bulunduğu ameliyathanede Genel Cerrahi Uzmanı Binbaşı da görev yapıyor. Barbaros Türk Deniz Görev Grubu gemilerinde bulunan personele en iyi şekilde sağlık hizmetini vermeye çalıştıklarını belirten Hava Tabip Binbaşı Oğuz Okul, revirin geliştirilmiş ve zenginleştirilmiş roll-1 seviyesinde olduğunu söyledi.

Gemilerin personeline seyir halindeyken de hizmet verebildiklerini sözlerine ekleyen Binbaşı Okul, “Diğer gemilerdeki revirlerden farklı olarak mevcut bulunduğumuz revirimiz bir anestezi ünitesi, seyyar röntgen cihazı ve seyyar ultrasonografi cihazı ile zenginleştirilmiştir. Bünyemizde bir acil tıp uzmanı, bir pratisyen hekim, anestezi teknisyeni, radyoloji teknisyeni ve tüm cihazların bakımını yapmak için bir sağlık teknisyenimiz mevcut. Seyir boyunca gemimizde bazı sağlık sorunları yaşayanların yanı sıra, diğer gemilerden helikopterle gemimize getirilen personel oldu” diye konuştu.

“GEMİDE DİŞÇİ MUAYENEHANESİ DE BULUNUYOR”
Yarbay Kudret Güngör gemisinin diğer bir özelliği ise başka gemilerde olmayan dişçi muayenehanesi. Gemide bir diş doktoru bulunurken, seyir halinde personelin diş sorunlarının giderilmesi sağlanıyor. Gemide bulunan diş ünitesinde personele diş çekimi, dolgu, kanal tedavisi gibi ağız sağlığı hizmetleri uygulandığını belirten Tabip Asteğmen Uğur Canağan, "Burası personelimizin ağız ve diş sağlığı üzerine yaşadıkları sağlık problemlerini çözecek şekilde dizayn edilmiştir. 24 saat esasına göre hizmeti sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA