Mülki İdare Amirleri İle Afet Yönetimi Toplantısı
Malatya Valisi Vasip Şahin, “İnsanlarımız afetler konusunda bilinçlendirmeliyiz“ dedi.
Malatya Beydağı Konaklama Tesislerinde gerçekleştirilen Mayıs ayı Mülki İdare Amirleri ile Afet ve Afet Yönetimi toplantısında konuşan Vali Vasip Şahin, İlkokuldaki öğrenciden sokaktaki vatandaşa kadar tüm kesimin bu konularda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyleyerek deprem gibi afetlerde ilk 72 saatin afet bölgesine ulaşma, arama ve kurtarma için önemini dile getirerek bunun da dünya standartlarında olması gerektiğini söyledi.
Vali Şahin, Marmara depreminde edinilen tecrübelerle Van depreminde kısa sürede çalışmalara başlandığını söyleyerek bu tecrübelerle Türkiye’nin afet yönetimi konusunda en iyi ülkelerden birisi olduğunu, bundan sonra afet yönetimi konusunda hazırlıkların kaos yönetimi şeklinde algılanarak çalışmaların bu yönde yapılması gerektiğini, yönetim esnasında gerekli veri bilgilerinin ise aylık olarak yenilenmesini istedi. Şahin, kentsel dönüşüm projelerinin de bu kapsamda önemli bir yere sahip olduğunu ve bunun için yapıldığını beyan etti.
Vali Yardımcısı Latif Memiş de, yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek bu gün tarihi itibariyle 10 bin kişi kapasiteli tesiste 2 bin adet konteyner bulunduğu, bu konteynerlerden bin 320 adedini dolu olduğu ve 7 bin 164 Suriyeli misafirin barındırıldığını söyledi.
Memiş,tesiste doktor, sağlık personeli, güvenlik görevlisi, idari personel, öğretmen, işçi personel, tercüman gibi 479 personelin görev yaptığı, bunlara ilaveten 181 Suriyeli öğretmen ile de okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede eğitim verildiğini bunun yanı sıra cami, sosyal tesisler, çocuk oyun alanları, televizyon izleme üniteleri, market, çeşitli kurs merkezleri gibi donatılarla Dünya standartlarının üzerinde geçici barınma hizmeti sunulduğunu dile getirdi.
Memiş konuşmasında daha sonra şunları söyledi:
"Afetlerde ekonomik ve sosyal kayıpları azaltmaktır. İlimize yakın 22 il ile karşılıklı işbirliği ve yardımlaşma protokolü imzalandı. İl merkezi ve ilçelerdeki çadır alanları, barınma sağlanacak yurt, misafirhane vb. alanlar, soğuk hava depoları, içme suyu ve kanalizasyon şebekeleri, elektrik ve doğalgaz şebeke planları, personel araç ve gereçleri, fırınların günlük kapasiteleri, eczacıların iletişim bilgileri, gıda depoların iletişim bilgileri ve afet durumunda ihtiyaç duyulacak bu tür bilgilerin yer aldığı dökümanlar kurum ve kuruluşlardan talep edildiği ve bilişim alt yapısı oluşturularak veriler veri bilgi tabanına işlenecektir.”
Memiş, iller arasında yapılan karşılıklı işbirliği ve yardımlaşma çalışması örneğinin Malatya ve ilçeleri arasında da uygulanacağını söyledi.
Vali Yardımcısı Memiş son olarak, “Türkiye Afet Müdahale Planı ulusal düzey hizmet grubu planlarının tamamlanması için çalışmalar devam etmektedir. Ulusal düzey hizmet gruplarının tamamlanmasının ardından yerel düzeyde il afet müdahale planı çalışmalarına başlanacaktır. İşin boyutunun büyüklüğü ve zamanın kısıtlı olmasından dolayı üst yönetim hizmet alımı yapılarak bu çalışmaların desteklenmesi kararı almıştır. Yerel düzeyde en az 5 pilot il seçilmesi ve il afet müdahale planlarının bu illerde tamamlanması planlanmaktadır. Bu 5 pilot ilde planlar tamamlandıktan sonra diğer illere yol gösterecek bir kılavuz ortaya çıkacaktır. Ulusal düzey ve seçilen pilot illerde çalışmalar devam ederken diğer iller de mevcut planlarındaki personel, ekipman, kaynak gibi bilgilerin güncel tutulması sağlamalıdır. Böylece kılavuz yayınlandığında planları çok hızlı bir şekilde uygun formata dönüştürebileceklerdir” dedi.
Vali Şahin, toplantının sonunda soruları cevaplandırarak, afet çalışmaları ve güncel konular hakkında çeşitli talimatlar verdi.
Vali Şahin toplantı sonunda Vali Yardımcıları ve Kaymakamlarla birlikte MABEK tesislerinde incelemelerde bulundu.