Robotik Cerrahi Dış Görünüş İçin De Avantajlı

Robot kullanılarak yapılan kalp ameliyatlarının, hızlı iyileşme, enfeksiyon kapma riskinin azalması ve ameliyat sonrası yara izi kalmaması gibi durumlarda hastaya kazanım sağladığı bildirildi.

Prof. Dr. Belhan Akpınar, tıp alanında teknolojinin gelişmesiyle birlikte ameliyat kavramının da değişmeye başladığını söyledi.

Minimal invaziv, robotik cerrahi ve Göğüs kafesi açılmadan yapılan ameliyatların artık Türkiye'de birkaç merkezde birden uygulandığını belirten Akpınar, şunları söyledi:
"Bence cerrahların en son teknolojileri öğrenmesinin zorunlu. İleride genç hekimler için bu sıçrama noktası olacak. Çünkü teknolojiyi kullanamayan kişileri meslekte aynı başarıyı ve aynı noktayı sağlayamadığı bir dönem bizi bekliyor. Biz minimal invaziv kalp cerrahisine 1998'de başladık. 2004'te de robotik cerrahiyi ilk kalp cerrahisinde Türkiye'de kullanan biziz. Ama şimdi mutlulukla görüyorum ki 22 merkezde robotik cerrahi kullanılıyor ve yaygın. Bu bizim yıllardır özlediğimiz noktaya doğru gidiliyor."
- Kalp ameliyatlarında yara izi olmuyor
Prof. Dr. Akpınar, geçmiş zamanlarda en basit ameliyatta bile hastaların normal hayata dönmesinin bir hayli zaman aldığını dile getirerek, "Robotik cerrahide özellikle genç kadın hastalarda meme altından hiç kesi yapmadan, 3 delikten ameliyat yapabiliyorsanız bu büyük bir avantaj. Çabuk iyileşme, daha hızlı normal hayata dönme, daha az kan kullanımı ve daha az enfeksiyon oranı gibi avantajları var, en büyük avantajının ise kozmetik" dedi.

Kalp ameliyatlarında robotik cerrahinin kullanılmasının son 35 yılın en büyük sıçraması olduğuna dikkati çeken Akpınar, "Açık safra kesesi ameliyatları 20 yıl önce çok yaygındı, 20 yıldan beri açık safra kesesi ameliyatı yok. Kalp cerrahisi de buraya gidiyor. Tamamıyla kapalı olacağını düşünüyorum. Çünkü 35 yıldır büyük bir aşama olmadı. Kalp ameliyatlarında yani hala yüzde 90 göğüs kafesi açılarak yapılıyor. Bu teknoloji bana göre son 30 yıldaki en büyük sıçrama"diye konuştu.


Kaynak: AA