Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesinin (KEİPA) Sosyal Eğitim ve Kültür İşler Komitesi toplantısı, üye ülkelerin parlamento temsilcilerinin katılımıyla Antalya'da başladı.

Kundu turizm bölgesindeki bir otelde gerçekleştirilen toplantıya Türkiye, Ukrayna, Yunanistan, Bulgaristan, Rusya, Moldova, Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, Sırbistan, Romanya ve Arnavutluk'un üye olduğu kuruldan 11 ülkenin temsilcisi katıldı.

KEİPA Türk Grubu Başkanı İhsan Şener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurul bünyesinde Siyasal İşler, Ekonomik İşler ve Sosyal Eğitim ve Kültür İşleri komitelerinin bulunduğunu, bugün Sosyal Eğitim ve Kültür İşleri komitesinin toplandığını söyledi.

Toplantıda üye ülkelerin genç istihdama yönelik politikaları ve projelerinin değerlendirileceğini bildiren Şener, ülkelerin bu konudaki tücrübelerini aktaracaklarını, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulacağını kaydetti.

Ülkelerin genç istihdama yönelik projeleri varsa onların istişare edileceğini anlatan Şener, "Toplantıda genç istihdamına yönelik Ermenistan delegasyonunca hazırlanan rapor görüşülecek" dedi.

Her ülkenin delegasyonundan temsilcilerin söz alıp ülkeleriyle ilgili teklifleri, uygulamaları hakkında görüş bildireceklerini dile getiren Şener, daha sonra raporun oylamaya sunulacağını, benimsendiği takdirde 12 Mayıs'ta Atina'da yapılacak KEİPA Genel Kurulu'nda bütün komitelerin katılacağı toplantıda görüşülüp karara bağlanacağını ifade etti.

Komitelerin çalışmalarının genel kurulda kabul edildikten sonra her ülkenin parlamentosuna ve hükümetlerin ilgili bakanlıklarına bildirildiğini anlatan Şener, bir nevi ülkeler arasında Ar-Ge çalışması yaptıklarını belirtti.

Yaklaşık 15 gün önce de Siyasi İşler Komitesi'nin Moskova'da toplandığını, 12 Mart'ta Ekonomi Komitesi'nin toplantı yaptığına dikkati çeken Şener, bu komitelerin görüştükleri raporların genel kurulda görüşüleceğini söyledi.

Şener, bu tür çalışmaları ülkelerde kalıcı projelerin hazırlanması açısından önemsediklerini vurguladı.
- Ukrayna'daki olaylar
Kurula üye olan Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginliğin toplantılara yansıyıp yansımadığının sorulması üzerine İhsan Şener, toplantılarda Ukrayna ve Rusya parlamento temsilcilerinin bir araya geldiğini, herhangi bir sorun yaşanmadığını kaydetti.

Siyasi süreçlerin doğrudan toplantılara yansımadığını ifade eden Şener, "Ukrayna ile Rusya'nın herhangi bir kan dökülmeden, insan haklarına aykırı bir durum olmadan çözülebileceği kanaatindeyiz. Görüşmeler oraya doğru gidiyor. Ukrayna ile Rusya burada aynı masada buluşuyor, parlamentolar arasında bir sorun yok" diye konuştu.

Şener, toplantının 2 gün süreceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA