Yozgat’ta Madımak Tezgahlardaki Yerini Aldı

Yozgatlıların damak tatları arasında ayrı bir yeri bulunan madımak, tezgahlardaki yerini aldı.

Yozgat’ta Madımak Tezgahlardaki Yerini Aldı

Yozgat'ta ilkbahar aylarıyla birlikte köylü kadınlar tarafından kırlardan toplanarak pazarda satışa sunulan madımak, taze tüketildiği gibi kış için kurutularak ya da konservesi yapılarak da saklanıyor. Madımağın kilosunu 6 ile 7 TL'den satışa sunan Ayten Taşkın, bu yıl havaların erken ısınmasından dolayı madımağın da erken çıktığını belirterek, "Madımağı köylerde harman yerlerinden ve arazide sürülmeyen meralardan topluyoruz. Madımak toplamak çok zor ve zahmetli bir iş ama geçimimizi sağlamak için topluyoruz. Bir haftada topladığımızı da pazarda satışa sunuyoruz. Yozgat halkı madımak yemeğini iyi bildiği ve sevdiği için satışlarımız da iyi. Getirdiğimiz 20-25 kilo madımağı satıp köye dönüyoruz" dedi.

Divanlı köyünden Fadime Karameşe’de topladıkları madımağı satmadıklarını, kurutarak veya konservesini yaparak kış için hazırladıklarını belirterek, “Bazen topladığımız madımağı şehirde yaşayan akrabalarımıza gönderiyoruz. Madımak toplamak zor ve zahmetli bir iş ama tadı çok güzel” dedi.

Yozgat şehir merkezinden gelip madımak toplayan Zeynep Başaran’da, “Fırsat bulunca köylere gelip madımak topluyoruz. Kış için hazırlık yapıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA