Ekonomik Değeri Yüksek Yeni Trüf Türleri Tespit Edildi

Türkiye'deki trüf mantarı potansiyelinin ortaya çıkartılarak ekonomiye kazandırılması için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) öncülüğünde çalışma yürütülüyor.

"Siyah elmas" olarak nitelendirilen, kilogram fiyatı, türü ve kalitesine göre 100 ila 3 bin avro arasında değişen trüf mantarı üretiminin artırılması amacıyla Türk ve yabancı bilim adamları laboratuvar ortamında ve sahada çalışma yapıyor.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Türkoğlu'nun koordinatörlüğünde, ünlü trüf mantarı uzmanı ABD Oregon Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. James Trappe, potansiyelin ortaya çıkartılarak ekonomiye kazandırılması için bilimsel çalışma yürütüyor.
Türkoğlu ve Trappe, saha çalışmalarında tespit ettikleri yeni türleri laboratuvar ortamında inceleyerek, isimlendirme çalışması yapıp dünya literatürüne kazandırmaya hazırlanıyor.
- 10 yeni trüf mantarı türü
Prof. Dr. Trappe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 60 yıldır trüf mantarıyla ilgili çalışma yaptığını, Türkiye'nin birçok bölgesinde ekonomik değeri yüksek yeni trüf türleri bulduklarını bildirdi.
Türkiye'nin iklim ve coğrafi yapısı sayesinde zengin bir tür çeşitliliğine sahip olduğuna değinen Trappe, çalışmalarında Muğla, Ordu, Denizli, Burdur, Osmaniye ve Artvin'de 10 yeni türe rastladıklarını anlattı.
Yeni türlerin bulunmasının dünya literatürü için çok önemli olduğunu vurgulayan Trappe, "Çünkü biz Türkiye ile Amerika'nın batısındaki habitatların birbirlerine benzerliği ve farklılıklarını anlamaya çalışıyoruz. Dolayısıyla yeni türler, bunları anlamamıza daha çok imkan sağlayacak. Bilim dünyasına da çok büyük katkı sağlayacaktır" dedi.

Türkiye'de yürütülen çalışmalarda belirli bir seviyeye gelindiğini ifade eden Trappe, şöyle devam etti:
"Türkiye'de ekonomik değeri çok iyi olan trüf türlerinden özellikle yaz trüfü çok yaygın. Orman Genel Müdürlüğünün yaptığı çalışmayla hem bunun yaygınlaştırılması hem de Türkiye'de henüz bulunmayan ama dünyada çok önemli bir yere sahip kışlık trüf türlerinin tanıtılmasıyla ilgili çalışmalar var."
- Eğitimli köpekler bulacak
TÜBİTAK ve Orman Genel Müdürlüğünün desteğiyle trüf mantarının yaygınlaştırılması konusunda yürütülen çalışmalar sayesinde ülkede birçok insana gelir kapısı sağlayacağını belirten Trappe, şöyle konuştu:
"Aynı zamanda Türkiye'de yeni bir endüstriyel alan oluşacak. Hazır tüketimin yanında, işlenmiş, dondurulmuş ve konserve olarak tüketimi sağlanacak. Trüf yağı üretme imkanı doğacak. Aynı zamanda bahçelerdeki trüfleri bulabilmek için eğitimli köpeklere ihtiyaç olacak. O da başlı başına bir endüstri olacak."
- Doç. Dr. Aziz Türkoğlu
MSKÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Türkoğlu ise milattan önce 1600'lü yıllarda "dünyanın gizemli ürünleri" diye adlandırılan trüf mantarının her dönemde insanların ilgi odağı olduğunu söyledi.

Trappe'nin, TÜBİTAK 2221 Konuk Bilim Adamı Davet Projesi kapsamında Türkiye'ye davet edildiğini bildiren Türkoğlu, şöyle konuştu:
"Bir aydır laboratuvarda çalışmalar yürütüyoruz. Sekiz gün Muğla'da arazi çalışmaları yaptık. Ülkemizde ekonomik değeri olan birçok yeni trüf türlerine rastladık. Ayrıca varlığını ilk defa tespit ettiğimiz trüf türleri var onların üzerinde de isim verme çalışmaları yapıyoruz. Hocamızın bir ay boyunca Türkiye'ye odaklanmasını sağladık. Yaptığımız çalışmalarda daha önce elde ettiğimiz türlerin adlandırılmasını ve bunların yayın haline getirilmesini sağlıyoruz. Aynı zamanda trüf bahçeleriyle ilgili gelişmeleri takip ediyoruz."
Türkoğlu, Trappe'nin 200'ün üzerinde trüf türüne, 30'un üzerinde cinse isim verdiğine de dikkati çekti.
Kaynak: AA