Şanlıurfa'da Yıllık 160 Bin Tapu Tescil İşlemi Yapılıyor

Şanlıurfa Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü Cengiz Yıldırım, kentte yıllık 160 bin tescil işlemi yapıldığını söyledi.

Yıldırım, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölge müdürlüğüne bağlı Şanlıurfa, Adıyaman ve Mardin'de yaklaşık 500 personelle hizmet verdiklerini belirtti.

Tarım arazilerinin yoğun olduğu bölgede daha çok mülkiyetle ilgili işlemlerin yapıldığını ifade eden Yıldırım, şu anda ciddi bir toplulaştırma çalışmalarının yürütüldüğünü kaydetti.

Yıldırım, toplulaştırma çalışmalarının Avrupa'nın bir çok ülkesinde de yapıldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Ülkemizdeki tarımsal arazilerin belli bir dönemde miras yoluyla bölünmesinden dolayı arazi bir süre sonra kullanılamaz duruma geliyor. Bu sahaların toplanması amacıyla toplulaştırma çalışmaları yapılıyor. Hak sahiplerine mümkün olduğu kadar farklı yerlerdeki parselleri değerine göre endekslenerek kullanılabilir tarım alanları veriliyor. Avrupa'nın bir çok ülkesinde yapılıyor. Türkiye geneline baktığınız zaman 1,5 milyon hektar çok büyük bir sahadır. Bu çalışmaların yapılması mülkiyetle alakalı olduğu için sonuç, tescil ve kontrol aşaması görevi bize ait. Tabi takdir edersiniz ki çok yoğun bir çalışma. Hem eskisini kontrol edeceksiniz hem yenisini kontrol edeceksiniz ikisini de birbiriyle ilişkilendireceksiniz."
Toplulaştırma çalışmalarında hedeflenen rakamlara ulaşıldığını belirten Yıldırım, kurumun toplulaştırma çalışmalarına vatandaşın büyük bir kısmını ilgilendirdiği için öncelik verdiğini aktardı.
Şanlıurfa'daki yıllık işlem sayısının Türkiye'nin bir çok ilinden daha fazla olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Şanlıurfa'da, yıllık tescilli işlem sayımız 160 bin civarındadır. Bu rakam çok önemli bir rakamdır. Çünkü Türkiye'de 957 tapu müdürlüğü var benzer işlemi yapan ancak Şanlıurfa bunlar arasında ilk 10'nun içerisindedir. Şanlıurfa, başta İstanbul ve Ankara gibi illerle yarışıyor. Zaten haciz ve akitsiz işlemleri saymıyoruz, o tür işlemlerin sayısı da oldukça fazladır" dedi.

Kaynak: AA