Tarihi Eser Sevgisi, Müze Kurdurdu

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde bir kişi, yıllarca biriktirdiği yaklaşık 5 bin tarihi eseri, iş yerinde oluşturduğu küçük müzede sergiliyor.

Atatürk Barajı Göleti kıyısında yıllar önce lokanta açan Neşet Akel, barajın su seviyesinin yükselip düşmesi neticesinde ortaya çıkan tarihi eserleri toplayarak, Adıyaman Müzesi yetkililerine teslim etti.
Zamanla yetkililerle incelediği eserlere karşı merak ve sevgi duymaya başlayan Akel, tarihi eser koleksiyonu kurmak için Adıyaman Müze Müdürlüğü aracılığıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan gerekli izinleri aldı.
Çevredeki köylerden 2004 yılından itibaren tarihi eser toplamaya başlayan Akel, yaklaşık 5 bin eserden oluşan koleksiyonunu, iş yerinde bir odada oluşturduğu küçük müzede yerli ve yabancı turistlere sergiliyor.
Akel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi eserlere olan merakının baraj göleti kenarına lokanta açtıktan sonra başladığını söyledi.

Tarihi eserlere olan sevgisinin zamanla hobiye dönüştüğünü belirten Akel, "Atatürk Barajı'nın su seviyesinin yükselip düşmesi sonrasında bir takım yerlerde tarihi eserler ortaya çıkmaya başladı.

Müze müdürlüğü yetkililerini durumdan haberdar ettik. Müze için tarihi eserleri toplamaya başlayınca bende tarihi eser sevgisi oluştu" dedi.

İş yerinin bulunduğu bölgede ve çevredeki köylerde çok sayıda tarihi eser bulunduğunu ifade eden Akel, ilk etapta taştan tarihi eser satın aldığını, daha sonra bunu çeşitlendirdiğini kaydetti.

- "Hayalim büyük bir müze oluşturmak"
Bugüne kadar topladığı eserlere yüklü miktarda para harcadığını belirten Akel, maddi durumu el verdiği sürece tarihi eser toplayacağını söyledi.

Tarihi eserleri müze müdürlüğünde kayıt altına aldıklarını vurgulayan Akel, şöyle konuştu:
"Tarihi eserlerle ilgili ruhsat aldım. Şu anda yaklaşık 5 bin parça tarihi esere sahibim. Komagene Krallığı ve Eski Samsat dönemi ile Roma, Bizans ve Hitit dönemlerine ait eserler bulunuyor. Hitit, Roma ve Bizans dönemine ait altın paralar var. Benim için bunların maddi değil ama manevi değeri çok yüksek. Ben bunlara aşık oldum. Hayalim büyük bir müze oluşturmak. İnşallah o da olur."
Adıyaman'a gelen turistleri lokantasında ağırladığını dile getiren Akel, eserleri sergilediği odanın dar olmasına rağmen turistlerin ilgi gösterdiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA