Azerbaycan'dan Batılı Ülkelere Karabağ Eleştirisi

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Dış İlişkiler Şube Müdürü ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Novruz Memmedov, "Dış politikada Avrupa yönünü seçmiştik fakat Yukarı Karabağ konusunda uygulanan çifte standart, politikamızın doğru olup olmadığı konusunda bizi tereddüde düşürüyor" dedi.

Novruzov, Bakü'de düzenlenen 2. Küresel Müşterek Toplumlar Forumu'nda Avrupa Birliği (AB) ve Batılı ülkeleri, Yukarı Karabağ sorununun çözümü konusunda gerekli adımı atmadıkları gerekçesiyle eleştirdi.

Soğuk savaş döneminin ardından sıcak çatışma noktalarının arttığına dikkati çeken Novruzov, bu çatışma bölgelerinde şimdiye kadar başarılı bir çözüme ulaşılmadığını kaydetti.

Azerbaycan'da, güvenlik, istikrar sağlanması ve sürdürülen kalkınma planı ile bugünkü başarılı sonucun sağlandığını ifade eden Novruzov, bunun 25 yıllık savaş ortamında gerçekleştirildiğini belirtti.

Sovyetlerin dağılmasının ardından üç Güney Kafkasya ülkesinin çatışma yerine çabalarını birleştirerek ortak hareket etmesi halinde çok daha farklı sonuçların ortaya çıkacağını söyleyen Novruzov, Avrupa devletlerinin o zamanlarda bile sorunların çözümü yönünde çaba harcamadığını vurguladı.
Ermenistan-Azerbaycan çatışmasının ve Yukarı Karabağ sorununun bugüne kadar devam ettiğini hatırlatan Novruzov, şöyle Devam etti:
"Mevcut durum, Azerbaycan için büyük sorun oluşturuyor. Buna rağmen ülke hızlı bir kalkınma süreci yaşıyor. Biz Avrupa ülkeleriyle enerji, terörle mücadele, demokrasi ve insan hak ve özgürlüklerinin geliştirilmesi konularında sıkı işbirliği içerisindeyiz. Bunun en azından bir konuda, Yukarı Karabağ sorununun çözümü konusunda bize imtiyaz sağlayacağını düşünüyordum. Fakat bugüne kadar ne AGİT Minsk Grubu'ndan ne de AB'den adaletli yaklaşım gördük. AB bize ortaklık anlaşması imzalamasını önermişti. Bizim toprak bütünlüğü konumuzu o anlaşmadan çıkardılar. Halbuki daha önce bizim toprak bütünlüğümüzü tanıyordu. Bunu nasıl anlaya biliriz? Adalet sözde beyan edilmemeli, tatbik edilmelidir."
Avrupa liderleri ve ABD Başkanı Barack Obama'nın Ukrayna konusunda sert tepki verdiğini dile getiren Novruzov, "Fakat hiçbir Batı ülkesi lideri Yukarı Karabağ sorununun uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde çözülmesi gerektiği yönünde görüş bildirmiyor. Bu çifte standardın nedeni ne? Biz genç devlet gibi ilk günden dış politikada Avrupa yönünü seçmiştik fakat Yukarı Karabağ konusunda uygulanan çifte standart, politikamızın doğru olup olmadığı konusunda bizi tereddüde düşürüyor" diye konuştu.

Novruzov, Karabağ sorununun Batılı ülkelerin net tavır ortaya koyamaması nedeniyle çözülemediğini savundu.


Kaynak: AA